Τι κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους όταν οι ουρανοί είναι γκρίζοι;
Το κίτρινο χρώμα

Επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον τα συναισθήματα με τα οποία συνδέουμε τα χρώματα; Για παράδειγμα, εάν κάποιος ζει στη κρύα και βροχερή Φινλανδία, αισθάνεται διαφορετικά για το κίτρινο χρώμα από κάποιον που ζει κοντά στην έρημο της Σαχάρας;

[addthis tool=”addthis_inline_share_toolbox_6e77″]

Το κίτρινο είναι συνήθως ένα χρώμα που συνδέεται με χαρούμενα συναισθήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Environmental Psychology, δε συνδυάζουν όλοι οι άνθρωποι την απόχρωση της ηλιοφάνειας με τη θετική ενέργεια.

Πρόκειται για μία διεθνή έρευνα, με τη συμμετοχή της Επίκουρης Καθηγήτριας Μαριέττας Παπαδάτου-Παστού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στα πλαίσια της οποίας ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν 12 χρώματα σχετικά με το πόσο στενά συνδέονται με συναισθήματα, όπως η χαρά, η υπερηφάνεια, ο φόβος και η ντροπή. Στην έρευνα συμμετείχαν 6.625 άτομα από 55 χώρες.

Η ομάδα εξέτασε μόνο τα δεδομένα για το κίτρινο στην εν λόγω δημοσίευση και ανέλυσε τον τρόπο, με τον οποίο διαφορετικοί παράγοντες -όπως οι ώρες ηλιοφάνειας, οι ώρες φωτός και η βροχόπτωση- σχετίζονταν με τα συναισθήματα που συνέδεσαν οι συμμετέχοντες με το κίτρινο χρώμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσο πιο σκούρα είναι η σκιά στον παρακάτω χάρτη, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα να έχουν συνδέσει οι συμμετέχοντες το κίτρινο χρώμα με χαρούμενα συναισθήματα. Οι δύο καλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες για το πώς ένιωθαν οι συμμετέχοντες σχετικά με το κίτρινο ήταν η ετήσια ποσότητα βροχόπτωσης και πόσο μακριά ζούσαν από τον ισημερινό. Ήταν, συγκεκριμένα, πιο πιθανό να συσχετίσουν το κίτρινο με τη χαρά, όσοι ζούσαν σε βροχερότερες χώρες, που βρίσκονταν πιο μακριά από τον ισημερινό. Στην Αίγυπτο, η πιθανότητα του κίτρινου να συσχετιστεί με τη χαρά βρέθηκε να είναι μόλις 5,7%, ενώ στη ψυχρή Φινλανδία, 87,7%. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το μέτριο κλίμα, τα επίπεδα συσχέτισης του κίτρινου με την χαρά κυμαίνονταν μεταξύ 60% και 70%.

worldmap

Η ομάδα έλεγξε επίσης αν οι συσχετίσεις άλλαζαν με την εποχή -αν, για παράδειγμα, στους κατοίκους μιας συγκεκριμένης χώρας άρεσε το κίτρινο περισσότερο το χειμώνα από ό, τι το καλοκαίρι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι απόψεις σχετικά με το χρώμα παρέμειναν αρκετά σταθερές καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους -ακόμη και όταν άλλαζε ο καιρός, τα δεδομένα σχετικά με τη συσχέτιση κίτρινου-χαράς παρέμειναν σταθερά.

**Το  κείμενο αυτό είναι μετάφραση και προσαρμογή του άρθρου:

https://www.sciencemag.org/news/2019/10/what-makes-people-happy-when-skies-are-gray-color-yellow#

Πλήρη στοιχεία δημοσίευσης:

Jonauskaite, D., Abdel-Khalek, A. M., Abu-Akel, A., Al-Rasheed, A. S., Antonietti, J. P., Ásgeirsson, Á. G., … & Meziane, M. K. B. (2019). The sun is no fun without rain: Physical environments affect how we feel about yellow across 55 countries. Journal of Environmental Psychology, 66, 101350. Doi: 10.1016/j.jenvp.2019.101350

Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία