ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ & ΜΕΛΗ

Συντονιστές του Κλάδου (2022 έως σήμερα)

Χρήστος Πεζηρκιανίδης
Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών,
Λεωφ. Συγγρού 136, 17671, Αθήνα
Τηλ. 6972417209
Email: christospez@hotmail.com

Αγάθη Λακιώτη
Λεωνίδα Δρόση 1, 11474, Αθήνα
Τηλ. 6944 964300
Email: alakioti@yahoo.gr, agathilakioti@gmail.com

Παλαιότεροι συντονιστές του κλάδου

Διάστημα Συντονιστές
2017-2022 Αναστάσιος Σταλίκας & Αγάθη Λακιώτη
2016-2017 Αναστάσιος Σταλίκας & Μιχάλης Γαλανάκης
2015-2016 Ξένια Γεωργιάδου & Μιχάλης Γαλανάκης
2013-2015 Αναστάσιος Σταλίκας & Ξένια Γεωργιάδου
2011-2013 Αναστάσιος Σταλίκας & Ξένια Γεωργιάδου

Μέλη του Κλάδου

Αθανασιάδου Χριστίνα
cathan@psy.auth.gr

Η Χριστίνα Αθανασιάδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιου του Χιούστον (University of Houston, Texas, U.S.A.) και τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της αφορούν τόσο σε εφαρμογές της συμβουλευτικής στη σχολική κοινότητα, όσο και σε θέματα έμφυλων ταυτοτήτων και διακρίσεων φύλου. Έχει συμμετάσχει σε πολλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και προγράμματα κατάρτισης με θέμα το σχολικό και ηλεκτρονικό εκφοβισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανεργία των νέων στην Ευρώπη, την ενδοοικογενειακή βία, την κακοποίηση γυναικών και την ισότητα των φύλων στον χώρο της Εκπαίδευσης. Εκτός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Συντονίστρια του Κλάδου Συμβουλευτικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (2011-2019), ενώ από το 2019 είναι ενεργό μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και της Επιστημονικής Επιτροπής του Παιδικού Κέντρου του Α.Π.Θ. Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό της καθώς και δημοσιεύσεις της μπορεί κανείς να αναζητήσει στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.psy.auth.gr/el/faculty/126
https://www.researchgate.net/profile/Christina-Athanasiades

Γαζή Αγγελική
a.gazi@panteion.gr

Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό της καθώς και δημοσιεύσεις της μπορεί κανείς να αναζητήσει στους παρακάτω συνδέσμους:
https://cmc.panteion.gr/index.php/latest-news-announcements/12-faculty-members/261-assistant-professor-angeliki-gazi
https://www.researchgate.net/profile/Angeliki-Gazi

Γαλανάκης Μιχάλης
galanakismichael@hotmail.com

Ο Δρ. Γαλανάκης Μιχάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας με κατεύθυνση Ψυχολογίας, το 1999. Είναι κάτοχος Πτυχίου Master (MSc) στην Οργανωτική Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών & Κοινωνικών Επιστημών από το 2003 (Βαθμός Άριστα). Το 2009 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Οργανωτικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών & Κοινωνικών Επιστημών (Βαθμός Άριστα). To 2019 ολοκλήρωσε την Μεταδιδακτορική του Διατριβή στο θέμα της Θετικής Ηγεσίας και στο ευρύτερο πεδίο της Θετικής Ψυχολογίας, της Οργανωτικής Ψυχολογίας και της Ψυχομετρίας. Εντός των ερευνητικών του ενδιαφερόντων βρίσκονται η κατασκευή και στάθμιση ψυχομετρικών εργαλείων, η ανάπτυξη ψυχομετρικών διαδικασιών, η ποσοτική έρευνα, η ψυχολογική ευδαιμονία, τα θετικά συναισθήματα, το εργασιακό στρες, η ομαδική αποτελεσματικότητα, η κινητοποίηση, η επαγγελματική ικανοποίηση και η εργασιακή συμπεριφορά. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια ψυχολογίας και έχει δημοσιεύσει πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σαν κύριος ερευνητής σε επτά διεθνή ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων το Πρόγραμμα ΠΕΝΕΔ 2003 αποτελεί την υψηλότερη χρηματοδότηση που έχει δοθεί ποτέ στην Ελλάδα για την κατασκευή ψυχομετρικών εργαλείων. Έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί μαθήματα Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και στην ΑΣΠΑΙΤΕ, καθώς επίσης και σε πανεπιστήμια στην Αγγλία και στην Σκωτία. Είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ). Την παρούσα χρονική στιγμή καταλαμβάνει θέση Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ) με ειδίκευση σε θέματα Διοίκησης και Ψυχολογίας Προσωπικού στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Ο Δρ. Γαλανάκης έχει αναλάβει και φέρει σε πέρας με επιτυχία την εποπτεία περισσοτέρων των 100 διατριβών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Το ερευνητικό του έργο τυγχάνει ευρείας αποδοχής σε διεθνές επίπεδο και βάση το σύστημα Google Scholar έχει περισσότερες από 700 μεταναφορές σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Με βάση το σύστημα Hirsch / H Factor η βαθμολογία του είναι 15.

Τέλος στα πλαίσια της επαγγελματικής του δραστηριοποίησης έχει συμμετάσχει ενεργά στην στάθμιση και επικαιροποίηση νορμών του ΜΜΡΙ Ι & ΜΜΡΙ ΙΙ και του 16PF του Cattell (Εταιρεία ISON Psychometrica) καθώς και άλλων πολλών Ψυχομετρικών Εργαλείων για την την Μέτρηση Μεταβλητών Θετικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα.
https://www.positiveemotions.gr/poioi-eimaste

Γεωργαντά Κατερίνα
k.georganta@uoi.gr

Η Κατερίνα Γεωργαντά είναι επίκουρη καθηγήτρια Οργανωσιακής Ψυχολογίας στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το 2022. Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με Ειδίκευση στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (MBA) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έλαβε το διδακτορικό της στο γνωστικό αντικείμενο της Εργασιακής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 2017, στο πλαίσιο του οποίου μελέτησε θετικές μεταβλητές όπως η διασκέδαση στον χώρο εργασίας.

Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια σε χρηματοδοτούμενα επιστημονικά έργα (FP7, Erasmus+, Industrial Relations and Social Dialogue, ΕΣΠΑ) σχετικά με την οργανωσιακή κουλτούρα, την ψυχική υγεία και τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στον χώρο εργασίας, την επαγγελματική εξουθένωση, τον εκφοβισμό, και τις δεξιότητες των εργαζομένων.  Εργάστηκε ως Editorial Manager στο Bulletin of the European Health Psychology Society και έχει συνεργαστεί με διεθνή περιοδικά ως κριτής. Επί του παρόντος συνεργάζεται ως Review Editor με το περιοδικό Frontiers in Psychology and Communication στον τομέα της Οργανωσιακής Ψυχολογίας. Διετέλεσε πρόεδρος και μέλος οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών πολλών ακαδημαϊκών συνεδρίων και από το 2022 είναι συνσυντονίστρια του κλάδου Εργασιακής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Η έρευνά της επικεντρώνεται στα ζητήματα των ψυχοκοινωνικών κινδύνων, της ηγεσίας και της επαγγελματικής εξουθένωσης.

https://psychology.uoi.gr/didaskontes/katerina-georganta/
https://www.linkedin.com/in/katerina-georganta/
https://www.researchgate.net/profile/Katerina-Georganta

Γεωργιάδου Ξένια
xeniageorgiadou@gmail.com
Βιογραφικό διαθέσιμο σύντομα

Γιωτσίδη Βασιλική
v.yiotsidi@panteion.gr

Η Βασιλική Γιωτσίδη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών. Σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στα University of Sussex & University of Brighton και στη συνέχεια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει ειδικευτεί στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της αφορούν σε θέματα ψυχοπαθολογίας, ψυχοθεραπείας, αξιολόγησης παρεμβάσεων πρόληψης και θεραπείας, ψυχοδυναμικής και ψυχαναλυτικής προσέγγισης, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, εφαρμογών συμβουλευτικής και θετικής ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, ενώ έχει διατελέσει εμπειρογνώμων σε διεθνείς και εθνικές επιτροπές αξιολόγησης, καθώς και επιστημονικά υπεύθυνη Τομέα στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής. Έχει εργαστεί ως κλινικός ψυχολόγος στη Β’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»), στο ΨΝΑ «Δρομοκαϊτειο», στη Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (ΕΚΨ «Π. Σακελλαρόπουλος»), καθώς και ιδιωτικά. Εκτός από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, έχει διδάξει στο ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και στο GULIELMO MARCONI UNIVERSITY στην Ιταλία. Είναι συντονίστρια του Κλάδου Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχολογίας της Υγείας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και ιδρυτικό μέλος και διδάσκουσα της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό της, καθώς και δημοσιεύσεις της, μπορεί κανείς να αναζητήσει στους παρακάτω συνδέσμους:
https://psychology.panteion.gr/index.php/psychology-panteion-humanresources/psy-administration-gr/admission-hours/13-faculty-members/143-giotsidi-basiliki
https://www.researchgate.net/profile/Vasiliki-Yotsidi

Γκαντώνα Γεωργία
gkantona@uoi.gr

Η Γεωργία Γκαντώνα είναι ψυχολόγος και Επίκουρη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει ειδικευτεί στη Συστημική ψυχοθεραπεία και είναι μέλος της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και της European Family Therapy Association.

Ως προς το κλινικό της έργο, έχει εργαστεί ως ψυχολόγος επί δεκαπέντε έτη τόσο σε ιδιωτική πρακτική όσο και σε διάφορες δομές του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Έχει ασκήσει συμβουλευτική σε κοινοτικό επίπεδο, έχει πάρει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα για ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας ευάλωτων ομάδων και έχει προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες κατά την ψυχολογική εποπτεία στελεχών ψυχικής υγείας.
Τα ερευνητικά και κλινικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη δημιουργία, εφαρμογή και αξιολόγηση μεθόδων συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας που στηρίζονται στη Θεωρία του Διαλογικού Εαυτού ως μια ενοποιητική θεωρία, στην αναγνώριση και μελέτη των θετικών διαστάσεων των ψυχολογικών συμπτωμάτων και στην ενίσχυση της ψυχολογικής ευημερίας. Το σχετικό έργο έχει παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και άρθρα, και είναι μέλος της International Society for Dialogical Science.

Δανιηλίδου Αθηνά
athina51089@gmail.com, adaniilidou@uom.edu.gr

Η Αθηνά Δανιηλίδου είναι μεταδιδάκτωρ Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τις μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές της σπουδές στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.  Για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής έλαβε υποτροφία για υποψήφιους διδάκτορες (έπαινος και οικονομική υποστήριξη) από την Ψυχολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της αφορούν σε εφαρμογές της εκπαιδευτικής ψυχολογίας στη σχολική κοινότητα. Έχει συμμετάσχει σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και προγράμματα κατάρτισης με θέμα την ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας και της συναισθηματικής νοημοσύνης και τον περιορισμό του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης στο χώρο της γενικής και ειδικής εκπαίδευσης. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Από το 2016 είναι ενεργό μέλος στο διεθνές δίκτυο “Staying BRiTE” για την προαγωγή της ψυχικής ανθεκτικότητας των εκπαιδευτικών, από το 2019 αποτελεί τακτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ) και από το 2021 είναι μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού EARLI. Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό της καθώς και δημοσιεύσεις της μπορεί κανείς να αναζητήσει στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.uom.gr/adaniilidou
https://www.researchgate.net/profile/Athena-Daniilidou

Δημητριάδου Δώρα
diodoradimitriadou@hotmail.com
Βιογραφικό διαθέσιμο σύντομα

Δριβάκου Δέσποινα
ddrivako@gmail.com
Βιογραφικό διαθέσιμο σύντομα

Θεοδοσάκης Δημήτρης
d.theodosakis@panteion.gr, dimtheodossakis@yahoo.gr

Είναι μέλος του Εργαστηρίου Θετικής Ψυχολογίας στο τμήμα  Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Διδάσκει μαθήματα Εφαρμογών Θετικής Ψυχολογίας και Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας , μαθήματα στο  ΜΠΣ Θετικής Ψυχολογίας και ανήκει στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό του τμήματος. Είναι  διδάκτωρ  Ψυχολογίας (PhD) του Παντείου Πανεπιστημίου  και κάτοχος πτυχίου master (MSc) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.  Έχει πτυχίο  στις Κοινωνικές Επιστήμες με ειδίκευση στην  Ψυχολογία  έχει ολοκληρώσει Παιδαγωγικές Σπουδές και διαθέτει κλινική εμπειρία κυρίως σε εφηβικό πληθυσμό. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε εφαρμογές Θετικής Ψυχολογίας, ανάπτυξης θετικών συναισθημάτων , Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής, Επικοινωνίας ,Συναισθηματικής Νοημοσύνης και Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας. Έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό  Ινστιτούτο (τώρα ΙΕΠ)  και το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί στο John  Hopkins  University, σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Είναι συγγραφέας των βιβλίων : « Η συναισθηματική νοημοσύνη στο σύγχρονο σχολείο  και η Θετική Εκπαίδευση » ,« Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας : σύγχρονες προσεγγίσεις και εφαρμογές ,21ος αιώνας» ,« Αφηγηματική τεχνική ,συναισθηματική αγωγή και θετική εκπαίδευση » , «Με μέθοδο και Φαντασία» και  έχει συμμετοχή σε συλλογικούς τόμους: «Σύγχρονα προβλήματα εφηβείας » ΕΚΠΑ , «Θέματα Διαχείρισης προβλημάτων σχολικής τάξης» Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στο «Κατακτώντας την ευημερία: θετικές παρεμβάσεις, τεχνικές και βιωματικές ασκήσεις Σταλίκας, Γιωτσίδη, Καρακασίδου ». Είναι Τακτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού (ΕΛΕΣΥΠ).
https://psychology.panteion.gr/index.php/psychology-panteion-humanresources/psy-administration-gr/admission-hours/13-faculty-members/139-theodosakis-dimitrios
https://www.linkedin.com/in/dimitris -theodosakis/

Καρακασίδου Ειρήνη
irenekarakasidou@yahoo.com

Η Ειρήνη Καρακασίδου είναι Ψυχολόγος, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) με ειδίκευση στην Αθλητική Ψυχολογία και Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές της σπουδές έχει ολοκληρώσει 4ετή εκπαίδευση στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και 2ετή εκπαίδευση στις Συμπεριφορική Θεραπεία για τις Διαταραχές Άγχους. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται αφορούν στον τομέα της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, της Θετικής Ψυχολογίας, της Ψυχομετρίας και της Ψυχοθεραπείας και έχει συμμετάσχει ως βασική ερευνήτρια και συντονίστρια σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα με χρηματοδότηση. Έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, κεφάλαια σε βιβλία και έχει μια πληθώρα παρουσιάσεων και βιωματικών εργαστηρίων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ΜΚΟ, σχολεία, επιχειρήσεις και νοσοκομεία. Δουλεύει ιδιωτικά ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια σε ατομικό και ομαδικό πλαίσιο, διδάσκει σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού και είναι εισηγήτρια σε σεμινάρια ειδικού και γενικού κοινού.
https://www.linkedin.com/in/eirini-karakasidou

Κουνενού Κάλια
kkounen@aspete.gr
Βιογραφικό διαθέσιμο σύντομα

Κωσταρά Σπυριδούλα
spyridoulakostara@aeaa.gr, spykostara@gmail.com

Η Σπυριδούλα Γρηγ. Κωσταρά είναι ψυχολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο ‟Ψυχολογία της Επικοινωνίας” στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας (ΑΕΑΑ). Είναι κάτοχος πτυχίου (βαθμός: ‟Άριστα”, 9,4/10) και Διδάκτωρ Ψυχολογίας με βαθμό ‟Άριστα” του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειρίζεται ευχερώς την αγγλική και γερμανική γλώσσα και έχει αποφοιτήσει από την Ανώτατη Σχολή Πιάνου και Μουσικής Θεωρίας του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Ψ.Ε.) στους Κλάδους της Κοινωνικής, της Συμβουλευτικής και της Θετικής Ψυχολογίας, τακτικό μέλος της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (Ψ.Ε.Β.Ε.) και του Επιστημονικού Συμβουλίου της δράσης ‟Study in Greece” (SiG). Διδάσκει Ψυχολογία στην Α.Ε.Α.Α., στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Αστυνομικές Ακαδημίες, στο Ινστιτούτο Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τα ερευνητικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν  την επικοινωνία και τις μορφές της ως θεμελιώδη αρχή της ατομικής και ομαδικής ζωής, την Συμβουλευτική Ψυχολογία ως τέχνη του βίου (ars vitae), την αξία της πίστης, της γνώσης, της πράξης και της ελπίδας στην καθημερινή μας ζωή, τις επιπτώσεις του άγχους στις διαπροσωπικές σχέσεις. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει μονογραφίες, συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.
https://orcid.org/0000-0003-3202-7729

Λακιώτη Αγάθη
alakioti@yahoo.gr, agathilakioti@gmail.com

Η Αγάθη Λακιώτη είναι κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και επόπτρια. Πήρε το πτυχίο της στην Ψυχολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ απέκτησε Μεταπτυχιακό στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία από το University of Strathclyde και Διδακτορικό στην Κλινική Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει επίσης σπουδάσει Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Έχει διδάξει θετική ψυχολογία, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, και μεθοδολογία έρευνας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως και σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην έννοια της ψυχικής ανθεκτικότητας,  στη διαδικασία και την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας, σε ζητήματα επαγγελματικής ανάπτυξης επαγγελματιών ψυχικής υγείας, παρεμβάσεις ενσυνειδητότητας καθώς και έννοιες και εργαλεία της θετικής ψυχολογίας.  Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας και από το 2018 είναι Συν-Συντονίστρια του Κλάδου Θετικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Το 2021 ίδρυσε και διευθύνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Θεραπείας Εστιασμένης στο Συναίσθημα.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό της καθώς και δημοσιεύσεις της μπορεί να αναζητήσει κανείς στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.researchgate.net/profile/Agathi-Lakioti-2
https://orcid.org/0000-0002-7621-510X
https://www.agathilakioti.gr/

Λεοντοπούλου Σόφη
sleon@cc.uoi.gr
Βιογραφικό διαθέσιμο σύντομα

Μπράιλας Αλέξης
abrailas@panteion.gr

Ο Αλέξης Μπράιλας είναι Ψυχολόγος (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Διδάκτωρ ψυχολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Έχει εκπαιδευτεί στο ΑΚΜΑ στη συστημική προσέγγιση και είναι θεραπευτής και εμψυχωτής ομάδων. Διδάσκει στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει γράψει βιβλία και επιστημονικά άρθρα για την ψυχολογία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές σχέσεις στη σύγχρονη πολύπλοκη τεχνοκοινωνική πραγματικότητα. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας, της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, της European Association for Psychotherapy και της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος.

Προσωπική ιστοσελίδα: https://abrailas.github.io

Παππά Βασιλική
vaspap2@otenet.gr

Η Βασιλική Παππά είναι συμβουλευτική ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων. Έχει διδάξει ψυχολογία στα Τμήματα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και σε διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα.  Σπούδασε ψυχολογία και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε τη μεταπτυχιακή της ειδίκευση στη σχολική ψυχολογία και συνέχισε με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα τη σχέση της οικογενειακής κατάστασης των γονέων με τους παράγοντες της συμπεριφοράς και της αυτοαντίληψης των εφήβων, καθώς και της ποιότητας της σχέσης τους με τους γονείς τους.  Εργάζεται ιδιωτικά ως συμβουλευτική ψυχολόγος και ασχολείται με την εκπαίδευση ειδικών ψυχικής υγείας.  Έχει γράψει τα βιβλία: Γονείς, παιδιά και ΜΜΕ. Ένας οδηγός γονικής συμπεριφοράς (Καστανιώτης, 2008), Η λογική των συναισθημάτων. Συναισθηματική ανάπτυξη και συναισθηματική νοημοσύνη (Οκτώ, 2013), Γονείς σε Κρίση. Η διαχείριση της απώλειας και της αλλαγής (Οκτώ, 2016), Επάγγελμα γονέας. Τύποι γονέων και συμπεριφορά παιδιών και εφήβων (Οκτώ, 2017) και Η Δυναμική της Ομάδας και ο Ρόλος του Συντονιστή. Η περίπτωση των Σχολών Γονέων (Οκτώ, 2019). Επίσης έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Π-οιήσεις (1992),  Γύψος ή Πορσελάνη (Έψιλον, 1993) και τα μυθιστορήματα Ρινόκερος και ελέφαντας (Οκτώ, 2014), Το παράθυρο αριστερά (Οκτώ, 2016) και Τομτόμ (Οκτώ, 2019). Έχει μεταφράσει τα βιβλία: Συναισθηματική νοημοσύνη με καρδιά του Claude Steiner (Καστανιώτης, 2006) και Μεγαλώνοντας χαρούμενους εφήβους της Suzie Hayman (Βήτα, 2016).
www.sxolesgonewn.gr
www.emotionalintelligence.gr
https://www.linkedin.com/in/vassiliki-pappa-msc-phd-b64b0144/?originalSubdomain=gr

Πεζηρκιανίδης Χρήστος
christospez@hotmail.com

Ο Χρήστος Πεζηρκιανίδης είναι διδάκτωρ Θετικής Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών κι εργάζεται ως ψυχολόγος στην Πολεμική Αεροπορία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην Πρόληψη ψυχικών διαταραχών και την Προαγωγή ψυχικής υγείας. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κι εργάζεται ως ερευνητής σε εγχώρια κι ευρωπαϊκά προγράμματα, που αναπτύσσουν θεωρίες και παρεμβάσεις στους τομείς της Θετικής Ψυχολογίας, της Συμβουλευτικής και της Ψυχομετρίας. Έχει παρουσιάσει το ερευνητικό του έργο σε επιστημονικά συνέδρια, βιβλία και περιοδικά, επιμορφωτικά σεμινάρια, κοινωνικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται μελέτες αναφορικά με τις εφαρμογές της Θετικής Ψυχολογίας στη Συμβουλευτική, την εφαρμογή παρεμβάσεων Θετικής Ψυχολογίας, το ευ ζην, τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα, τη φιλία ενηλίκων, το χτίσιμο θετικών σχέσεων, καθώς και την κατασκευή και στάθμιση ψυχομετρικών εργαλείων. Είναι διδάσκων Θετικής Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ), της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΨΕΒΕ), της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Συμβουλευτικής Ομηλίκων (ΕΣΥΟΜ).
https://psychology.panteion.gr/index.php/16-members/165-pezirkianidis-christos-pms-thetiki
https://www.researchgate.net/profile/Christos-Pezirkianidis
https://scholar.google.gr/citations?user=QHoY_rsAAAAJ&hl=el&authuser=1

Πλατσίδου Μαρία
platsidou@uom.edu.gr

Η Μαρία Πλατσίδου είναι Καθηγήτρια στην Ψυχολογία της Δια Βίου Ανάπτυξης, στο Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου εργάζεται από το 1997. Φοίτησε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία, με ειδίκευση στη Γνωστική Ανάπτυξη παιδιών σχολικής και εφηβικής ηλικίας, από το Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Διετέλεσε υπότροφος ερευνητής (Visiting Scholar) στο Max-Planck Institute for Psychological Research του Μονάχου και υπότροφος επισκέπτης καθηγήτρια (Visiting Professor) στο Fuller School of Psychology, στην Καλιφόρνια. Ίδρυσε (το 2003) και διευθύνει το Κέντρο Συμβουλευτικής & Στήριξης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από το 2019, είναι η Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Το τρέχον ερευνητικό και συγγραφικό της έργο αφορά στη μελέτη της ψυχικής ανθεκτικότητας και του νοήματος στη ζωή, της συναισθηματικής νοημοσύνης, της ποιότητας ζωής των μαθητών και των εκπαιδευτικών ειδικής και γενικής αγωγής (επαγγελματική ικανοποίηση, εξουθένωση, κτλ.).

Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό της καθώς και δημοσιεύσεις της μπορεί κανείς να αναζητήσει στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.uom.gr/platsidu
https://www.researchgate.net/profile/Maria-Platsidou

Σταλίκας Αναστάσιος
anstal@panteion.gr

Ο Αναστάσιος Σταλίκας είναι Καθηγητής Ψυχολογίας και Πρόεδρος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει διδάξει σε πληθώρα πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, σύμβουλος επιχειρήσεων, εκπαιδευτής, coach, κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής. Ερευνητικός του στόχος είναι να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ‘’ανθίζουν’’ ψυχικά μέσω της εφαρμογής των δυνατών στοιχείων του χαρακτήρα τους, της βίωσης θετικών συναισθημάτων, της εύρεσης νοήματος στη ζωή και της ανάπτυξης της ψυχικής τους ανθεκτικότητας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς της Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, στην κατασκευή ψυχομετρικών εργαλείων και τη μεθοδολογία της έρευνας. Είναι συγγραφέας 10 βιβλίων, περισσότερων από 60 κεφαλαίων σε βιβλία και 200 άρθρων και εισηγήσεων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια κάνει διαλέξεις, workshops και βιωματικά σεμινάρια σε εταιρείες και οργανισμούς σε Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Αμερική, που στοχεύουν στην ανάπτυξη της θετικής οργανωσιακής κουλτούρας.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό του καθώς και δημοσιεύσεις του μπορεί κανείς να αναζητήσει στους παρακάτω συνδέσμους:
https://psychology.panteion.gr/index.php/psychology-panteion-humanresources/psy-administration-gr/admission-hours/13-faculty-members/101-stalikas-anastasios
https://www.researchgate.net/profile/Anastassios-Stalikas

Στεφάνου Γεωργία
gstephanou@uowm.gr
Βιογραφικό διαθέσιμο σύντομα

Φλωρά Κατερίνα
katerinaflora@hotmail.com

H Κατερίνα Φλωρά διδάσκει ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική και Κοινωνική Ψυχολογία (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-ΑΠΘ) με ειδίκευση στις εξαρτήσεις και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα καθώς και στην Κοινωνική και Πολιτική Θεωρία (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία (ΑΠΘ).  Η διδακτορική της διατριβή στην Κλινική Ψυχολογία αφορά στη συστηματική μελέτη των σημαντικών παραγόντων στη θεραπεία της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία. Είναι υπότροφος IKY, έχεi λάβει υποτροφία από το  Γερμανικό Υπουργείο για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (Bundesministerium fur Familien, Kinder, Frauen und Senioren) και έχει μετεκπαίδευση στη συμβουλευτική νέων (Berlin & Cottbus, Germany). Έχει λάβει Μεταδιδακτορική Υποτροφία Αριστείας από το ΑΠΘ (2012).

Έχει εργαστεί σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ως θεραπεύτρια παιδιών και ενηλίκων. Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα ψυχοκοινωνικής μέριμνας, διαπολιτισμικής προσέγγισης και συμβουλευτικής νέων σε Ελβετία και Γερμανία. Είναι Μέλος-Σύμβουλος του Δικτύου ερευνητών για θέματα νεολαίας (Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς).

Έχει εργαστεί ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο ΤΕΙ Ηπείρου και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο τα γνωστικά αντικείμενα της Κλινικής Ψυχολογίας, της Συμβουλευτικής και της Κοινωνικής Ψυχολογίας.  Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και έχει  παρουσιάσεις σε συνέδρια στο χώρο των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και της ψυχοθεραπείας.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την πρόληψη και τη θεραπεία των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, τη θετική ψυχολογία, την αφηγηματική προσέγγιση και την μελέτη των κοινωνικών παραγόντων της ψυχικής ασθένειας.
https://www.researchgate.net/profile/Katerina-Flora

Ψυχουντάκη Μαρία
mpsychou@phed.uoa.gr

Η Μαρία Ψυχουντάκη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ. Διδάσκει τα μαθήματα: «Αθλητική Ψυχολογία», «Αναπτυξιακή Ψυχολογία» και «Άσκηση και ψυχική Υγεία».

Έχει βασικές σπουδές τόσο στη Φυσική Αγωγή όσο και στην Ψυχολογία. Από το 1989 μέχρι σήμερα έχει εμπειρία ως σύμβουλος αθλητών υψηλού επιπέδου σε Ελλάδα και Κύπρο, Ολλανδία, Σερβία και Πορτογαλία. Για 10 χρόνια υπήρξε αθλητική ψυχολόγος στην Ακαδημία ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού όπου δημιούργησε ένα πρόγραμμα ψυχολογικής εκπαίδευσης των νεαρών αθλητών, συνεργαζόμενη με όλους τους εμπλεκόμενους: Διευθυντή, Προπονητές, Αθλητές και Γονείς.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε θέματα εφαρμοσμένης αθλητικής ψυχολογίας (ατομικά και ομαδικά αθλήματα), στην ψυχολογική αξιολόγηση, στην επίδραση της άσκησης στην ψυχική διάθεση και υγεία του ατόμου. Έχει λάβει μέρος σε Ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με τη Φυσική δραστηριότητα και την ψυχική υγεία [π.χ. MENS (2017-2018), ASAL (2019-2020)].

Υπήρξε υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού της Αθλητικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα (2000–2010). Έχει την επιστημονική επιμέλεια και συν-επιμέλεια σε τρία ακαδημαϊκά συγγράμματα από τον επιστημονικό χώρο της αθλητικής ψυχολογίας.

Υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας (2000–2004) και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας (FEPSAC 2003–2007). Είναι μέλος διαφόρων εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών ψυχολογίας και αθλητικής ψυχολογίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό της καθώς και δημοσιεύσεις μπορεί κάποιος να αναζητήσει στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.researchgate.net/profile/Maria-Psychountaki

Μέλη του Κλάδου

Αθανασιάδου Χριστίνα
cathan@psy.auth.gr

Βιογραφικό

Η Χριστίνα Αθανασιάδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιου του Χιούστον (University of Houston, Texas, U.S.A.) και τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της αφορούν τόσο σε εφαρμογές της συμβουλευτικής στη σχολική κοινότητα, όσο και σε θέματα έμφυλων ταυτοτήτων και διακρίσεων φύλου. Έχει συμμετάσχει σε πολλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και προγράμματα κατάρτισης με θέμα το σχολικό και ηλεκτρονικό εκφοβισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανεργία των νέων στην Ευρώπη, την ενδοοικογενειακή βία, την κακοποίηση γυναικών και την ισότητα των φύλων στον χώρο της Εκπαίδευσης. Εκτός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Συντονίστρια του Κλάδου Συμβουλευτικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (2011-2019), ενώ από το 2019 είναι ενεργό μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και της Επιστημονικής Επιτροπής του Παιδικού Κέντρου του Α.Π.Θ. Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό της καθώς και δημοσιεύσεις της μπορεί κανείς να αναζητήσει στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.psy.auth.gr/el/faculty/126

https://www.researchgate.net/profile/Christina-Athanasiades

Γαζή Αγγελική
a.gazi@panteion.gr

Βιογραφικό

Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό της καθώς και δημοσιεύσεις της μπορεί κανείς να αναζητήσει στους παρακάτω συνδέσμους:

https://cmc.panteion.gr/index.php/latest-news-announcements/12-faculty-members/261-assistant-professor-angeliki-gazi

https://www.researchgate.net/profile/Angeliki-Gazi

Γαλανάκης Μιχάλης
galanakismichael@hotmail.com

Βιογραφικό

Ο Δρ. Γαλανάκης Μιχάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας με κατεύθυνση Ψυχολογίας, το 1999. Είναι κάτοχος Πτυχίου Master (MSc) στην Οργανωτική Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών & Κοινωνικών Επιστημών από το 2003 (Βαθμός Άριστα). Το 2009 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Οργανωτικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών & Κοινωνικών Επιστημών (Βαθμός Άριστα). To 2019 ολοκλήρωσε την Μεταδιδακτορική του Διατριβή στο θέμα της Θετικής Ηγεσίας και στο ευρύτερο πεδίο της Θετικής Ψυχολογίας, της Οργανωτικής Ψυχολογίας και της Ψυχομετρίας. Εντός των ερευνητικών του ενδιαφερόντων βρίσκονται η κατασκευή και στάθμιση ψυχομετρικών εργαλείων, η ανάπτυξη ψυχομετρικών διαδικασιών, η ποσοτική έρευνα, η ψυχολογική ευδαιμονία, τα θετικά συναισθήματα, το εργασιακό στρες, η ομαδική αποτελεσματικότητα, η κινητοποίηση, η επαγγελματική ικανοποίηση και η εργασιακή συμπεριφορά. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια ψυχολογίας και έχει δημοσιεύσει πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σαν κύριος ερευνητής σε επτά διεθνή ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων το Πρόγραμμα ΠΕΝΕΔ 2003 αποτελεί την υψηλότερη χρηματοδότηση που έχει δοθεί ποτέ στην Ελλάδα για την κατασκευή ψυχομετρικών εργαλείων. Έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί μαθήματα Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και στην ΑΣΠΑΙΤΕ, καθώς επίσης και σε πανεπιστήμια στην Αγγλία και στην Σκωτία. Είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ). Την παρούσα χρονική στιγμή καταλαμβάνει θέση Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ) με ειδίκευση σε θέματα Διοίκησης και Ψυχολογίας Προσωπικού στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Ο Δρ. Γαλανάκης έχει αναλάβει και φέρει σε πέρας με επιτυχία την εποπτεία περισσοτέρων των 100 διατριβών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Το ερευνητικό του έργο τυγχάνει ευρείας αποδοχής σε διεθνές επίπεδο και βάση το σύστημα Google Scholar έχει περισσότερες από 700 μεταναφορές σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Με βάση το σύστημα Hirsch / H Factor η βαθμολογία του είναι 15.

Τέλος στα πλαίσια της επαγγελματικής του δραστηριοποίησης έχει συμμετάσχει ενεργά στην στάθμιση και επικαιροποίηση νορμών του ΜΜΡΙ Ι & ΜΜΡΙ ΙΙ και του 16PF του Cattell (Εταιρεία ISON Psychometrica) καθώς και άλλων πολλών Ψυχομετρικών Εργαλείων για την την Μέτρηση Μεταβλητών Θετικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα.

https://www.positiveemotions.gr/poioi-eimaste

Γεωργιάδου Ξένια
xeniageorgiadou@gmail.com

Βιογραφικό

Μη διαθέσιμο

Γιωτσίδη Βασιλική
v.yiotsidi@panteion.gr

Βιογραφικό

Η Βασιλική Γιωτσίδη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών. Σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στα University of Sussex & University of Brighton και στη συνέχεια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει ειδικευτεί στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της αφορούν σε θέματα ψυχοπαθολογίας, ψυχοθεραπείας, αξιολόγησης παρεμβάσεων πρόληψης και θεραπείας, ψυχοδυναμικής και ψυχαναλυτικής προσέγγισης, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, εφαρμογών συμβουλευτικής και θετικής ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, ενώ έχει διατελέσει εμπειρογνώμων σε διεθνείς και εθνικές επιτροπές αξιολόγησης, καθώς και επιστημονικά υπεύθυνη Τομέα στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής. Έχει εργαστεί ως κλινικός ψυχολόγος στη Β’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»), στο ΨΝΑ «Δρομοκαϊτειο», στη Μονάδα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (ΕΚΨ «Π. Σακελλαρόπουλος»), καθώς και ιδιωτικά. Εκτός από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, έχει διδάξει στο ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και στο GULIELMO MARCONI UNIVERSITY στην Ιταλία. Είναι συντονίστρια του Κλάδου Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχολογίας της Υγείας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και ιδρυτικό μέλος και διδάσκουσα της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό της, καθώς και δημοσιεύσεις της, μπορεί κανείς να αναζητήσει στους παρακάτω συνδέσμους:

https://psychology.panteion.gr/index.php/psychology-panteion-humanresources/psy-administration-gr/admission-hours/13-faculty-members/143-giotsidi-basiliki

https://www.researchgate.net/profile/Vasiliki-Yotsidi

Δανιηλίδου Αθηνά
athina51089@gmail.com, adaniilidou@uom.edu.gr

Βιογραφικό

Η Αθηνά Δανιηλίδου είναι μεταδιδάκτωρ Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τις μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές της σπουδές στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.  Για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής έλαβε υποτροφία για υποψήφιους διδάκτορες (έπαινος και οικονομική υποστήριξη) από την Ψυχολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της αφορούν σε εφαρμογές της εκπαιδευτικής ψυχολογίας στη σχολική κοινότητα. Έχει συμμετάσχει σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και προγράμματα κατάρτισης με θέμα την ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας και της συναισθηματικής νοημοσύνης και τον περιορισμό του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης στο χώρο της γενικής και ειδικής εκπαίδευσης. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Από το 2016 είναι ενεργό μέλος στο διεθνές δίκτυο “Staying BRiTE” για την προαγωγή της ψυχικής ανθεκτικότητας των εκπαιδευτικών, από το 2019 αποτελεί τακτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ) και από το 2021 είναι μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού EARLI. Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό της καθώς και δημοσιεύσεις της μπορεί κανείς να αναζητήσει στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.uom.gr/adaniilidou

https://www.researchgate.net/profile/Athena-Daniilidou

Δημητριάδου Δώρα
diodoradimitriadou@hotmail.com

Βιογραφικό

Μη διαθέσιμο

Δριβάκου Δέσποινα
ddrivako@gmail.com

Βιογραφικό

Μη διαθέσιμο

Θεοδοσάκης Δημήτρης
d.theodosakis@panteion.gr, dimtheodossakis@yahoo.gr

Βιογραφικό

Είναι μέλος του Εργαστηρίου Θετικής Ψυχολογίας στο τμήμα  Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Διδάσκει μαθήματα Εφαρμογών Θετικής Ψυχολογίας και Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας , μαθήματα στο  ΜΠΣ Θετικής Ψυχολογίας και ανήκει στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό του τμήματος. Είναι  διδάκτωρ  Ψυχολογίας (PhD) του Παντείου Πανεπιστημίου  και κάτοχος πτυχίου master (MSc) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.  Έχει πτυχίο  στις Κοινωνικές Επιστήμες με ειδίκευση στην  Ψυχολογία  έχει ολοκληρώσει Παιδαγωγικές Σπουδές και διαθέτει κλινική εμπειρία κυρίως σε εφηβικό πληθυσμό. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε εφαρμογές Θετικής Ψυχολογίας, ανάπτυξης θετικών συναισθημάτων , Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής, Επικοινωνίας ,Συναισθηματικής Νοημοσύνης και Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας. Έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό  Ινστιτούτο (τώρα ΙΕΠ)  και το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί στο John  Hopkins  University, σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Είναι συγγραφέας των βιβλίων : « Η συναισθηματική νοημοσύνη στο σύγχρονο σχολείο  και η Θετική Εκπαίδευση » ,« Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας : σύγχρονες προσεγγίσεις και εφαρμογές ,21ος αιώνας» ,« Αφηγηματική τεχνική ,συναισθηματική αγωγή και θετική εκπαίδευση » , «Με μέθοδο και Φαντασία» και  έχει συμμετοχή σε συλλογικούς τόμους: «Σύγχρονα προβλήματα εφηβείας » ΕΚΠΑ , «Θέματα Διαχείρισης προβλημάτων σχολικής τάξης» Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στο «Κατακτώντας την ευημερία: θετικές παρεμβάσεις, τεχνικές και βιωματικές ασκήσεις Σταλίκας, Γιωτσίδη, Καρακασίδου ». Είναι Τακτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού (ΕΛΕΣΥΠ).

https://psychology.panteion.gr/index.php/psychology-panteion-humanresources/psy-administration-gr/admission-hours/13-faculty-members/139-theodosakis-dimitrios

https://www.linkedin.com/in/dimitris -theodosakis/

Καρακασίδου Ειρήνη
irenekarakasidou@yahoo.com

Βιογραφικό

Η Ειρήνη Καρακασίδου είναι Ψυχολόγος, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) με ειδίκευση στην Αθλητική Ψυχολογία και Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές της σπουδές έχει ολοκληρώσει 4ετή εκπαίδευση στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και 2ετή εκπαίδευση στις Συμπεριφορική Θεραπεία για τις Διαταραχές Άγχους. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται αφορούν στον τομέα της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, της Θετικής Ψυχολογίας, της Ψυχομετρίας και της Ψυχοθεραπείας και έχει συμμετάσχει ως βασική ερευνήτρια και συντονίστρια σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα με χρηματοδότηση. Έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, κεφάλαια σε βιβλία και έχει μια πληθώρα παρουσιάσεων και βιωματικών εργαστηρίων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ΜΚΟ, σχολεία, επιχειρήσεις και νοσοκομεία. Δουλεύει ιδιωτικά ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια σε ατομικό και ομαδικό πλαίσιο, διδάσκει σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού και είναι εισηγήτρια σε σεμινάρια ειδικού και γενικού κοινού.

https://www.linkedin.com/in/eirini-karakasidou

Κουνενού Κάλια
kkounen@aspete.gr

Βιογραφικό

Μη διαθέσιμο

Κωσταρά Σπυριδούλα
spyridoulakostara@aeaa.gr, spykostara@gmail.com

Βιογραφικό

Η Σπυριδούλα Γρηγ. Κωσταρά είναι ψυχολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο ‟Ψυχολογία της Επικοινωνίας” στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας (ΑΕΑΑ). Είναι κάτοχος πτυχίου (βαθμός: ‟Άριστα”, 9,4/10) και Διδάκτωρ Ψυχολογίας με βαθμό ‟Άριστα” του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειρίζεται ευχερώς την αγγλική και γερμανική γλώσσα και έχει αποφοιτήσει από την Ανώτατη Σχολή Πιάνου και Μουσικής Θεωρίας του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Ψ.Ε.) στους Κλάδους της Κοινωνικής, της Συμβουλευτικής και της Θετικής Ψυχολογίας, τακτικό μέλος της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (Ψ.Ε.Β.Ε.) και του Επιστημονικού Συμβουλίου της δράσης ‟Study in Greece” (SiG). Διδάσκει Ψυχολογία στην Α.Ε.Α.Α., στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Αστυνομικές Ακαδημίες, στο Ινστιτούτο Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τα ερευνητικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν  την επικοινωνία και τις μορφές της ως θεμελιώδη αρχή της ατομικής και ομαδικής ζωής, την Συμβουλευτική Ψυχολογία ως τέχνη του βίου (ars vitae), την αξία της πίστης, της γνώσης, της πράξης και της ελπίδας στην καθημερινή μας ζωή, τις επιπτώσεις του άγχους στις διαπροσωπικές σχέσεις. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει μονογραφίες, συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

https://orcid.org/0000-0003-3202-7729

Λακιώτη Αγάθη
alakioti@yahoo.gr, agathilakioti@gmail.com

Βιογραφικό

Η Αγάθη Λακιώτη είναι κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και επόπτρια. Πήρε το πτυχίο της στην Ψυχολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ απέκτησε Μεταπτυχιακό στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία από το University of Strathclyde και Διδακτορικό στην Κλινική Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει επίσης σπουδάσει Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Έχει διδάξει θετική ψυχολογία, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, και μεθοδολογία έρευνας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως και σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην έννοια της ψυχικής ανθεκτικότητας,  στη διαδικασία και την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας, σε ζητήματα επαγγελματικής ανάπτυξης επαγγελματιών ψυχικής υγείας, παρεμβάσεις ενσυνειδητότητας καθώς και έννοιες και εργαλεία της θετικής ψυχολογίας.  Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας και από το 2018 είναι Συν-Συντονίστρια του Κλάδου Θετικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Το 2021 ίδρυσε και διευθύνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Θεραπείας Εστιασμένης στο Συναίσθημα.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό της καθώς και δημοσιεύσεις της μπορεί να αναζητήσει κανείς στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.researchgate.net/profile/Agathi-Lakioti-2

https://orcid.org/0000-0002-7621-510X

https://www.agathilakioti.gr/

Λεοντοπούλου Σόφη
sleon@cc.uoi.gr

Βιογραφικό

Μη διαθέσιμο

Μπράιλας Αλέξιος
abrailas@panteion.gr

Βιογραφικό

Μη διαθέσιμο

Παππά Βασιλική
vaspap2@otenet.gr

Βιογραφικό

Η Βασιλική Παππά είναι συμβουλευτική ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων. Έχει διδάξει ψυχολογία στα Τμήματα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και σε διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα.  Σπούδασε ψυχολογία και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε τη μεταπτυχιακή της ειδίκευση στη σχολική ψυχολογία και συνέχισε με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα τη σχέση της οικογενειακής κατάστασης των γονέων με τους παράγοντες της συμπεριφοράς και της αυτοαντίληψης των εφήβων, καθώς και της ποιότητας της σχέσης τους με τους γονείς τους.  Εργάζεται ιδιωτικά ως συμβουλευτική ψυχολόγος και ασχολείται με την εκπαίδευση ειδικών ψυχικής υγείας.  Έχει γράψει τα βιβλία: Γονείς, παιδιά και ΜΜΕ. Ένας οδηγός γονικής συμπεριφοράς (Καστανιώτης, 2008), Η λογική των συναισθημάτων. Συναισθηματική ανάπτυξη και συναισθηματική νοημοσύνη (Οκτώ, 2013), Γονείς σε Κρίση. Η διαχείριση της απώλειας και της αλλαγής (Οκτώ, 2016), Επάγγελμα γονέας. Τύποι γονέων και συμπεριφορά παιδιών και εφήβων (Οκτώ, 2017) και Η Δυναμική της Ομάδας και ο Ρόλος του Συντονιστή. Η περίπτωση των Σχολών Γονέων (Οκτώ, 2019). Επίσης έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Π-οιήσεις (1992),  Γύψος ή Πορσελάνη (Έψιλον, 1993) και τα μυθιστορήματα Ρινόκερος και ελέφαντας (Οκτώ, 2014), Το παράθυρο αριστερά (Οκτώ, 2016) και Τομτόμ (Οκτώ, 2019). Έχει μεταφράσει τα βιβλία: Συναισθηματική νοημοσύνη με καρδιά του Claude Steiner (Καστανιώτης, 2006) και Μεγαλώνοντας χαρούμενους εφήβους της Suzie Hayman (Βήτα, 2016).

www.sxolesgonewn.gr

www.emotionalintelligence.gr

https://www.linkedin.com/in/vassiliki-pappa-msc-phd-b64b0144/?originalSubdomain=gr

Πεζηρκιανίδης Χρήστος
christospez@hotmail.com

Βιογραφικό

Ο Χρήστος Πεζηρκιανίδης είναι διδάκτωρ Θετικής Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών κι εργάζεται ως ψυχολόγος στην Πολεμική Αεροπορία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην Πρόληψη ψυχικών διαταραχών και την Προαγωγή ψυχικής υγείας. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κι εργάζεται ως ερευνητής σε εγχώρια κι ευρωπαϊκά προγράμματα, που αναπτύσσουν θεωρίες και παρεμβάσεις στους τομείς της Θετικής Ψυχολογίας, της Συμβουλευτικής και της Ψυχομετρίας. Έχει παρουσιάσει το ερευνητικό του έργο σε επιστημονικά συνέδρια, βιβλία και περιοδικά, επιμορφωτικά σεμινάρια, κοινωνικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται μελέτες αναφορικά με τις εφαρμογές της Θετικής Ψυχολογίας στη Συμβουλευτική, την εφαρμογή παρεμβάσεων Θετικής Ψυχολογίας, το ευ ζην, τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα, τη φιλία ενηλίκων, το χτίσιμο θετικών σχέσεων, καθώς και την κατασκευή και στάθμιση ψυχομετρικών εργαλείων. Είναι διδάσκων Θετικής Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ), της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΨΕΒΕ), της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Συμβουλευτικής Ομηλίκων (ΕΣΥΟΜ).

https://psychology.panteion.gr/index.php/16-members/165-pezirkianidis-christos-pms-thetiki

https://www.researchgate.net/profile/Christos-Pezirkianidis

https://scholar.google.gr/citations?user=QHoY_rsAAAAJ&hl=el&authuser=1

Πλατσίδου Μαρία
platsidou@uom.edu.gr

Βιογραφικό

Η Μαρία Πλατσίδου είναι Καθηγήτρια στην Ψυχολογία της Δια Βίου Ανάπτυξης, στο Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου εργάζεται από το 1997. Φοίτησε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία, με ειδίκευση στη Γνωστική Ανάπτυξη παιδιών σχολικής και εφηβικής ηλικίας, από το Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Διετέλεσε υπότροφος ερευνητής (Visiting Scholar) στο Max-Planck Institute for Psychological Research του Μονάχου και υπότροφος επισκέπτης καθηγήτρια (Visiting Professor) στο Fuller School of Psychology, στην Καλιφόρνια. Ίδρυσε (το 2003) και διευθύνει το Κέντρο Συμβουλευτικής & Στήριξης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από το 2019, είναι η Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Το τρέχον ερευνητικό και συγγραφικό της έργο αφορά στη μελέτη της ψυχικής ανθεκτικότητας και του νοήματος στη ζωή, της συναισθηματικής νοημοσύνης, της ποιότητας ζωής των μαθητών και των εκπαιδευτικών ειδικής και γενικής αγωγής (επαγγελματική ικανοποίηση, εξουθένωση, κτλ.).

Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό της καθώς και δημοσιεύσεις της μπορεί κανείς να αναζητήσει στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.uom.gr/platsidu

https://www.researchgate.net/profile/Maria-Platsidou

Σταλίκας Αναστάσιος
anstal@panteion.gr

Βιογραφικό

Ο Αναστάσιος Σταλίκας είναι Καθηγητής Ψυχολογίας και Πρόεδρος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει διδάξει σε πληθώρα πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, σύμβουλος επιχειρήσεων, εκπαιδευτής, coach, κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής. Ερευνητικός του στόχος είναι να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ‘’ανθίζουν’’ ψυχικά μέσω της εφαρμογής των δυνατών στοιχείων του χαρακτήρα τους, της βίωσης θετικών συναισθημάτων, της εύρεσης νοήματος στη ζωή και της ανάπτυξης της ψυχικής τους ανθεκτικότητας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς της Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, στην κατασκευή ψυχομετρικών εργαλείων και τη μεθοδολογία της έρευνας. Είναι συγγραφέας 10 βιβλίων, περισσότερων από 60 κεφαλαίων σε βιβλία και 200 άρθρων και εισηγήσεων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια κάνει διαλέξεις, workshops και βιωματικά σεμινάρια σε εταιρείες και οργανισμούς σε Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Αμερική, που στοχεύουν στην ανάπτυξη της θετικής οργανωσιακής κουλτούρας.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό του καθώς και δημοσιεύσεις του μπορεί κανείς να αναζητήσει στους παρακάτω συνδέσμους:

https://psychology.panteion.gr/index.php/psychology-panteion-humanresources/psy-administration-gr/admission-hours/13-faculty-members/101-stalikas-anastasios

https://www.researchgate.net/profile/Anastassios-Stalikas

Στεφάνου Γεωργία
gstephanou@uowm.gr

Βιογραφικό

Μη διαθέσιμο

Φλωρά Κατερίνα
katerinaflora@hotmail.com

Βιογραφικό

H Κατερίνα Φλωρά διδάσκει ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική και Κοινωνική Ψυχολογία (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-ΑΠΘ) με ειδίκευση στις εξαρτήσεις και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα καθώς και στην Κοινωνική και Πολιτική Θεωρία (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία (ΑΠΘ).  Η διδακτορική της διατριβή στην Κλινική Ψυχολογία αφορά στη συστηματική μελέτη των σημαντικών παραγόντων στη θεραπεία της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία. Είναι υπότροφος IKY, έχεi λάβει υποτροφία από το  Γερμανικό Υπουργείο για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (Bundesministerium fur Familien, Kinder, Frauen und Senioren) και έχει μετεκπαίδευση στη συμβουλευτική νέων (Berlin & Cottbus, Germany). Έχει λάβει Μεταδιδακτορική Υποτροφία Αριστείας από το ΑΠΘ (2012).

Έχει εργαστεί σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ως θεραπεύτρια παιδιών και ενηλίκων. Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα ψυχοκοινωνικής μέριμνας, διαπολιτισμικής προσέγγισης και συμβουλευτικής νέων σε Ελβετία και Γερμανία. Είναι Μέλος-Σύμβουλος του Δικτύου ερευνητών για θέματα νεολαίας (Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς).

Έχει εργαστεί ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο ΤΕΙ Ηπείρου και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο τα γνωστικά αντικείμενα της Κλινικής Ψυχολογίας, της Συμβουλευτικής και της Κοινωνικής Ψυχολογίας.  Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και έχει  παρουσιάσεις σε συνέδρια στο χώρο των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και της ψυχοθεραπείας.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την πρόληψη και τη θεραπεία των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, τη θετική ψυχολογία, την αφηγηματική προσέγγιση και την μελέτη των κοινωνικών παραγόντων της ψυχικής ασθένειας.

https://www.researchgate.net/profile/Katerina-Flora

Ψυχουντάκη Μαρία
mpsychou@phed.uoa.gr

Βιογραφικό

Η Μαρία Ψυχουντάκη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ. Διδάσκει τα μαθήματα: «Αθλητική Ψυχολογία», «Αναπτυξιακή Ψυχολογία» και «Άσκηση και ψυχική Υγεία».

Έχει βασικές σπουδές τόσο στη Φυσική Αγωγή όσο και στην Ψυχολογία. Από το 1989 μέχρι σήμερα έχει εμπειρία ως σύμβουλος αθλητών υψηλού επιπέδου σε Ελλάδα και Κύπρο, Ολλανδία, Σερβία και Πορτογαλία. Για 10 χρόνια υπήρξε αθλητική ψυχολόγος στην Ακαδημία ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού όπου δημιούργησε ένα πρόγραμμα ψυχολογικής εκπαίδευσης των νεαρών αθλητών, συνεργαζόμενη με όλους τους εμπλεκόμενους: Διευθυντή, Προπονητές, Αθλητές και Γονείς.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε θέματα εφαρμοσμένης αθλητικής ψυχολογίας (ατομικά και ομαδικά αθλήματα), στην ψυχολογική αξιολόγηση, στην επίδραση της άσκησης στην ψυχική διάθεση και υγεία του ατόμου. Έχει λάβει μέρος σε Ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με τη Φυσική δραστηριότητα και την ψυχική υγεία [π.χ. MENS (2017-2018), ASAL (2019-2020)].

Υπήρξε υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού της Αθλητικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα (2000–2010). Έχει την επιστημονική επιμέλεια και συν-επιμέλεια σε τρία ακαδημαϊκά συγγράμματα από τον επιστημονικό χώρο της αθλητικής ψυχολογίας.

Υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας (2000–2004) και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας (FEPSAC 2003–2007). Είναι μέλος διαφόρων εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών ψυχολογίας και αθλητικής ψυχολογίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό της καθώς και δημοσιεύσεις μπορεί κάποιος να αναζητήσει στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.researchgate.net/profile/Maria-Psychountaki

Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία