ΝΕΑ

Νέα / Εκδηλώσεις

Ιστοδιάλεξη: Αυτοσυμπόνια: Ένας υγιής τρόπος να φροντίζω τον εαυτό μου

Εισηγήτρια: Ειρήνη Καρακασίδου, PhD
Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, 19.00-20.30, online μέσω zoom

Η αυτοσυμπόνια αποτελεί μια από τις πρόσφατες έννοιες που απαρτίζουν τον επιστημονικό κλάδο της θετικής ψυχολογίας και κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο χώρο της έρευνας αλλά και της πρακτικής εφαρμογής. Η αυτουσμπόνια αντικατοπτρίζει την αποδοχή του εαυτού μας με τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του χωρίς κριτική διάθεση και παράλληλα με μία έντονη τάση αυτοφροντίδας. Μέσα σε λίγα λεπτά θα γνωρίσουμε την αυτοσυμπόνια καθώς και τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται. Ακόμα θα μάθουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εκπαιδευτούμε σε αυτή. Τέλος θα αναφερθούμε στα οφέλη καθώς και στην αναγκαιότητα ύπαρξης της στη ζωή μας.

Η Ειρήνη Καρακασίδου είναι Ψυχολόγος, με ειδίκευση στην Αθλητική Ψυχολογία και Διδάκτωρ Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Παράλληλα έχει ολοκληρώσει 4ετή εκπαίδευση στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και 2ετή εκπαίδευση στις Συμπεριφορική Θεραπεία για τις Διαταραχές Άγχους. Δουλεύει ιδιωτικά ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια σε ατομικό και ομαδικό πλαίσιο και είναι μία εκ των υπευθύνων του κέντρου Έρεισμα-Συμβουλευτική και Θετική ψυχολογία. Διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μαθήματα Συμβουλευτικής και Θετικής Ψυχολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι διδάσκουσα της ενότητας Εκπαιδευτική Έρευνα στην Πράξη στο ΜΠΣ ‘Επιστήμες της Αγωγής’ του Ελληνικού Ανοιχτού Παν/μιου.

 

Ελεύθερη παρακολούθηση για όλους
Σύνδεσμος Zoom https://mcgill.zoom.us/j/4119364463?pwd=NkZIVHlPL0krZjlwSWlNV1kzNStTQT09
Passcode: 875432

Αφίσα Ιστοδιάλεξης >

Ιστοδιάλεξη: Η Θετική Ψυχολογία στη σχολική τάξη
Εισηγητής: Δημήτρης Θεοδοσάκης, PhD
Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022, 19.00 – 20.30
, online μέσω zoom

Σ’ αυτήν την ομιλία θα παρουσιαστούν πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της έρευνας και των εφαρμογών της Θετικής Ψυχολογίας στη σύγχρονη εκπαίδευση. Πώς καλλιεργούνται τα θετικά συναισθήματα και η ψυχική ανθεκτικότητα στη σχολική τάξη; Μπορούν να αναπτυχθούν τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα και οι συναισθηματικοί δεσμοί ανάμεσα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς; Πώς βελτιώνεται το ψυχολογικό κλίμα και με ποιο τρόπο ενισχύεται η ακαδημαϊκή επίδοση; Θα γίνει προσπάθεια να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα και να αναδειχθεί η δυναμική της θετικής Ψυχολογίας στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία μέσα από προτάσεις και βιωματικές ασκήσεις να έρθουν σε επαφή, να αντλήσουν στοιχεία και ιδέες  και να αναρωτηθούν για τη σημασία της θετικής εκπαίδευσης στη σύγχρονη εποχή.

Ο Δημήτρης  Θεοδοσάκης είναι  διδάκτωρ  Ψυχολογίας και συγγραφέας βιβλίων συναισθηματικής νοημοσύνης και θετικής εκπαίδευσης. Στο  Πάντειο Πανεπιστήμιο  Κοινωνικών και  Πολιτικών Επιστημών διδάσκει Εφαρμογές Θετικής Ψυχολογίας, Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας και είναι μέλος του εργαστηρίου Θετικής Ψυχολογίας.Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα  επικεντρώνονται σε ζητήματα Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής, αξιών και επικοινωνίας. Έχει συνεργαστεί με το ΙΕΠ  και το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί στο John Hopkins University, σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Ελεύθερη παρακολούθηση για όλους.

Σύνδεσμος Zoomhttps://mcgill.zoom.us/j/89449786096?pwd=bFZzcUJuQk1zbnNENmE1U3U2dW1Wdz09
Passcode: 947511

Αφίσα Ιστοδιάλεξης >

Ιστοδιάλεξη: Το νοιάξιμο δεν είναι μόνο για τα Χριστούγεννα: Πώς η σύνδεση με συμπονετικές αξίες ωφελεί εσάς και τον κόσμο σας

Τετάρτη 15/12/2021, 19.30-20.30, online μέσω zoom

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που πολλοί από εμάς εστιάζουμε στο να δίνουμε και να φροντίζουμε τους άλλους. Αν και αισθανόμαστε υπέροχα που το κάνουμε αυτό, συχνά αποδίδουμε τα καλά μας συναισθήματα στο πνεύμα των γιορτών. Στην πραγματικότητα, το να δρούμε με βάση τις αξίες της συμπόνιας προσφέρει σημαντικά ψυχικά και κοινωνικά οφέλη σε κάθε περίοδο. Σε αυτήν την ομιλία, η καθηγήτρια Marilyn Fitzpatrick, θα συζητήσει πώς η εκδήλωση συμπόνιας κάνει την προσωπική μας ζωή πλουσιότερη και πώς αυτά που θεωρούμε μικρές ενέργειες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε έναν καλύτερο κόσμο. Παρουσιάζοντας ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που αφιερώνουν λίγο από τον χρόνο και την ενέργειά τους για να βοηθήσουν άλλους, η Marilyn θα τονίσει την προσωπική ικανοποίηση που αναφέρουν αυτά τα άτομα και τις αλυσιδωτές επιδράσεις των προσπαθειών τους. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα έχουν την ευκαιρία να προσδιορίσουν μια σειρά από τις προσωπικές τους στοργικές αξίες, να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους τις εφαρμόζουν στο παρόν και να επεκτείνουν τον αντίκτυπο των πράξεών τους με απλούς τρόπους.

Η Marilyn Fitzpatrick είναι Επίτιμη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο McGill όπου για πολλά χρόνια διετέλεσε Διευθύντρια του Προγράμματος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Η έρευνά της επικεντρώθηκε στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για τις θεραπευτικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου των αξιών. Έχει εργαστεί ως ψυχολόγος για περισσότερα από 30 χρόνια βοηθώντας τους πελάτες να χρησιμοποιήσουν τις αξίες τους για να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία και να δημιουργήσουν ζωές με νόημα και σκοπό. Η Marilyn εγκαινίασε πρόσφατα το @hero_nextdoor στο Instagram με μια διεθνή ομάδα ψυχολόγων. Το Hero Next Door παρουσιάζει ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις στοργικές αξίες τους προς όφελος των κοινοτήτων τους και του κόσμου. Αυτήν τη στιγμή γράφει ένα βιβλίο για το πώς να εντοπίζετε και να χρησιμοποιείτε τις αξίες για να δημιουργήσετε βαθύτερες και πιο ουσιαστικές ζωές.

Η ιστοδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για όλους.

Σύνδεσμος zoom:
https://mcgill.zoom.us/j/86548706550?pwd=SlRiNWZtTjlPck9tcFRKeE9YTXFVUT09
Passcode: 167922

Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία