Φοιτητική ζωή και πανδημία:
Οδηγός για φοιτητές και φοιτήτριες

 

Το Εργαστήριο Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) της Σχολής Επιστημών της Αγωγής ΕΚΠΑ διαμόρφωσε έναν Οδηγό Αυτοβοήθειας για τον φοιτητικό πληθυσμόμε στόχο την υποστήριξη της φοίτησής τους κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 και την αντιμετώπιση των ψυχικών επιπτώσεών της.

Στον Οδηγό οργανώνονται, συστηματοποιούνται και παρουσιάζονται τα βιώματα, οι ιδέες και οι προτάσεις των φοιτητών και των φοιτητριών, όπως τις κατέθεσαν σε γραπτές αφηγήσεις και σε διαδικτυακή συνάντηση του Εργαστηρίου Ψυχολογίας του ΠΤΔΕ, και συντίθενται με επιστημονικά τεκμηριωμένους τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική υγεία. Αξιοποιούνται ιδέες από τα πεδία της Ψυχανάλυσης, του Γνωστικού Συμπεριφορισμού, της Ανθρωπιστικής Προσέγγισης και της Θετικής Ψυχολογίας. Λαμβάνονται υπόψη ερευνητικά ευρήματα για τη νεανική ηλικία (αναδυόμενη ενηλικίωση) και για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των νέων και ιδίως των φοιτητών.

Προτείνεται η διάχυση του Οδηγού στον φοιτητικό πληθυσμό, καθώς και στα μέλη ΔΕΠ και τους διδάσκοντες που επιθυμούν να παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους φοιτητές και στις φοιτήτριες.

Σύνταξη και επιστημονική ευθύνη:
Ευαγγελία Γαλανάκη, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Διευθύντρια  Εργαστηρίου Ψυχολογίας ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ

Ο Οδηγός είναι διαθέσιμος εδώ:
http://psychlab.primedu.uoa.gr/fileadmin/psychlab.primedu.uoa.gr/uploads/Pdf/Nea/2021/Foititiki_Zoi_kai_Pandimia.pdf

Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία