Η κλίμακα WAIS-IVGr

Ολοκληρώθηκε η σταθμισμένη ελληνική εκδοχή της τέταρτης έκδοσης της Κλίμακας Νοημοσύνης για Ενήλικες – Wechsler Adult Intelligence Scale-Fourth Edition (Wechsler, 2008), της Pearson Assessment.

Η κλίμακα WAIS – IV είναι η πλέον συχνά χρησιμοποιούμενη κλίμακα αξιολόγησης ικανοτήτων των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο και πρόκειται για την πρώτη φορά που σταθμίζεται σε ελληνικό πληθυσμό. Η στάθμιση βασίστηκε σε πανελλήνια έρευνα με δείγμα εφήβων και ενηλίκων, ανδρών και γυναικών, ηλικίας 16 έως 90 ετών, με αντιπροσώπευση όλων των μορφωτικών επιπέδων και αγροτικών/αστικών περιοχών της Ελλάδας. Σε όλα τα στάδια τηρήθηκαν αυστηρά οι προδιαγραφές διασφάλισης της ψυχομετρικής αρτιότητας, της εννοιολογικής εγκυρότητας και της προσαρμογής ξενόγλωσσων ψυχομετρικών εργαλείων (ΑΡΑ, 1999. ITC, 2000).

Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας και στήριξης από πάρα πολλούς ανθρώπους. Υποστηρίχθηκε από επιστημονική ομάδα, με τη Διεύθυνση της Αριάδνης Στογιαννίδου, Καθηγήτριας Διαγνωστικών Μεθόδων και Συμβουλευτικής στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ.

Παραπομπή:
Wechsler, D. (2014). WAIS IVGR Κλίμακα Νοημοσύνης για Ενήλικες WECHSLER –Τέταρτη Έκδοση. Εγχειρίδιο Χορήγησης και Βαθμολόγησης. U.S.A.: NCS Pearson, (Ελληνική Έκδοση) Αθήνα: ΜΟΤΙΒΟ.