Πάγια θέση της ΕΛΨΕ είναι ότι, σε όλες τις εκφάνσεις του ιδιωτικού και δημόσιου βίου, θα πρέπει να τηρούνται οι βασικές αρχές ηθικής και δεοντολογίας που υπαγορεύουν τον σεβασμό προς τον άνθρωπο. Για τον λόγο αυτόν, η ΕΛΨΕ αποδοκιμάζει τη συνεχιζόμενη έκθεση από τα ΜΜΕ προσωπικών δεδομένων ανηλίκων και ενηλίκων και τον στιγματισμό που αυτή η έκθεση επιφέρει.

Ας αναλογιστούμε αν συνιστά σεβασμό προς τον άνθρωπο ο καταιγισμός μας με λεπτομέρειες για το πώς, το τι, το πότε και το (παραπλανητικά απλουστευτικό) γιατί ένας άνθρωπος βλάπτεται από έναν άλλον άνθρωπο, λεπτομέρειες που μας προκαλούν έντονα αρνητικά συναισθήματα, δύσκολα στη διαχείριση και επιβαρυντικά, τελικά, για την ψυχική μας υγεία.

Ας αναλογιστούμε, επίσης, αν συνιστά σεβασμό προς τον άνθρωπο η παραβίαση της ιδιωτικότητας των ανηλίκων, των ενηλίκων και των οικογενειών τους, και η ανάδειξη της ευαλωτότητάς τους, σε βάρος των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων που πιθανώς φέρουν. Ας αναλογιστούμε τις συνέπειες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν, η Μαρία, ο Γρηγόρης, η 17χρονη και ο 35χρονος, όταν αύριο θα γυρίσουν στο σχολείο, θα παίξουν με τους φίλους και τις φίλες τους, θα επιστρέψουν στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, θα βγούνε ραντεβού, θα κάνουν οικογένεια…

Ας αναλογιστούμε, τέλος, ως ένδειξη σεβασμού προς τον άνθρωπο τη δική μας ευθύνη για τον θλιβερό τρόπο με τον οποίο προδιαγράφουμε το μέλλον των ανηλίκων, των ενηλίκων και των οικογενειών τους, από την ασφάλεια της δικής μας ζωής. Πάνω από την προσωπική προβολή, την ικανοποίηση της ατομικής μας περιέργειας, πάνω από κάθε δείκτη ακροαματικότητας ή αναγνωσιμότητας, θα πρέπει να τίθεται ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη.