Resilience in Educators, Schools and Teaching – REST:
Μια εφαρμογή για φορητές συσκευές για την ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας των εκπαιδευτικών.

Απαντώντας στην ανάγκη προγραμμάτων ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας των εκπαιδευτικών, ελληνική ερευνητική ομάδα σχεδίασε μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και συσκευές τάμπλετ

Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν λίγα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν στόχο την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας (ΨΑ) των εκπαιδευτικών, ενώ στην ελληνική πραγματικότητα η έλλειψη είναι ακόμη μεγαλύτερη. Απαντώντας στη ανάγκη δημιουργίας τέτοιων προγραμμάτων, σχεδιάσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της ΨΑ, το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς: το REST (Resilience in Educators, Schools and Teaching, βλ. Εικόνα1). Το REST βασίστηκε στο εκπαιδευτικό ψηφιακό πρόγραμμα BRiTE που σχεδιάστηκε από τους Mansfield, Price, McConney, Beltman, Pellicionne και Wosnitza (2012). Το πρόγραμμα REST διατίθεται ως εφαρμογή για φορητές συσκευές tablet και για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό Android. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο Google play.

Εικόνα 1. Η αρχική σελίδα του προγράμματος REST

img1

Καθώς αρχίζουν την πλοήγησή τους στην εφαρμογή, οι χρήστες μπορούν να βρουν πληροφορίες σχετικά με τους στόχους και τα στοιχεία του εκπαιδευτικού προγράμματος. Στη συνέχεια, ένα κουμπί “Ας αρχίσουμε!” κατευθύνει τους χρήστες στο κύριο περιεχόμενο του REST (βλ. Εικόνα 2). Στην τελική του έκδοση, το REST θα περιλαμβάνει πέντε βασικές ενότητες και δύο συμπληρωματικές. Στην τρέχουσα έκδοση του REST, έχουν ενεργοποιηθεί μόνο δύο από τις κύριες ενότητες (Ψυχική Ανθεκτικότητα και Κοινωνική Ψυχική Ανθεκτικότητα) και μια συμπληρωματική ενότητα (Ταινίες & Βιβλία).

Εικόνα 2: Η σελίδα με το κύριο περιεχόμενο του REST

img2

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ενότητα (Ψυχική Ανθεκτικότητα) περιλαμβάνει μια εισαγωγή στην ψυχική ανθεκτικότητα των εκπαιδευτικών, η δεύτερη (Κοινωνική Ψυχική Ανθεκτικότητα) αναφέρεται στις κοινωνικές και τις σχεσιακές διαστάσεις της ανθεκτικότητας, η τρίτη (Συναισθηματική Ψυχική Ανθεκτικότητα) παρέχει πληροφορίες για τη συναισθηματική διάσταση της ΨΑ. Η ενότητα Πρακτική Εφαρμογή περιέχει ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών, συμβουλών και εργαλείων που στοχεύουν να παρέχουν στους χρήστες ιδέες και μέσα για την αντιμετώπιση της ΨΑ στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Οι δύο συμπληρωματικές ενότητες, “Παιχνίδια & Δραστηρότητες” και “Ταινίες & Βιβλία”, βοηθούν τους χρήστες να προσεγγίσουν θέματα ΨΑ με έναν διασκεδαστικό τρόπο.

Στην πρώτη από τις παραπάνω ενότητες, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να μάθουν τι είναι η ΨΑ, από ποιούς παράγοντες επηρεάζεται και γιατί είναι σημαντική για την επαγγελματική και την προσωπική ζωή των εκπαιδευτικών (βλ. Εικόνα 3). Μπορούν να κάνουν μια αυτοαξιολόγηση της ΨΑ τους συμπληρώνοντας την Κλίμακα Ψυχικής Ανθεκτικότητας (TRS, Daniilidou & Platsidou, 2018). Προς το παρόν υπάρχει μόνο η εκδοχή  της κλίμακας για τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς, αλλά σύντομα θα προστεθεί και η εκδοχή για τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν βίντεο με ιστορίες ανθεκτικών ανθρώπων που μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπα για την αντιμετώπιση των πιέσεων και δυσκολιών της ζωής. Μπορούν, ακόμη, να μάθουν τρόπους και στρατηγικές για να βελτιώσουν το επίπεδο αντοχής τους, να πάρουν συμβουλές από έμπειρους εκπαιδευτικούς και ειδικούς της ψυχικής υγείας και να βρουν προτάσεις για δραστηριότητες, βιβλία και ταινίες που προωθούν την ΨΑ σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

Εικόνα 3: Το περιεχόμενο της ενότητας «Ψυχική Ανθεκτικότητα»

img3

To πρόγραμμα REST έχει σχεδιαστεί από μια ερευνητική ομάδα που αποτελείται από τους Αθηνά Δανιηλίδου, Δρ. Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, Γεωργία Διαμαντοπούλου, Υποψήφια Διδάκτορα, και Παύλο Χατζηγιαννάκογλου, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, με Επιστημονική Υπεύθυνη την καθηγήτρια Μαρία Πλατσίδου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Ερευνητικών Επιχορηγήσεων στο Πλαίσιο Ενίσχυσης της Βασικής Έρευνας του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Platsidou, M., Daniilidou, A., Diamantopoulou, G., & Hatzigiannakoglou, P. (2019). Resilience in educators, schools and teaching (rest): a mobile application to empower teachers’ resilience. Proceedings of the 2nd International Congress on Management of Educational Units “Education- Civilization- Innovation at crossroads – The way ahead” (pp. 14-19). Thessaloniki 29/11-1/12 2019.