Εκδόσεις του κλάδου
Θετικής Ψυχολογίας
ΒΙΒΛΙΑ
Αφηγηματική τεχνική, συναισθηματική αγωγή και θετική εκπαίδευση
ISBN: 978-960-612-337-5
Συγγραφή:
Θεοδοσάκης Δημήτριος & Bασιλείου Παναγιώτα
Επιμέλεια:
Θεοδοσάκης Δημήτρης
Eκδόσεις Γρηγόρη (2022)
Το συγκεκριμένο βιβλίο επιχειρεί να αναδείξει τις δυνατότητες της αφηγηματικής τεχνικής ως μέσο συναισθηματικής αγωγής και θετικής εκπαίδευσης (positive education). Στον σημερινό τεχνοκρατικό κόσμο, η αφήγηση έρχεται να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα της ανάγκης του πνεύματος και της ψυχής για αποδοχή, έκφραση και αυτοπραγμάτωση. Εφαρμόζοντας κατάλληλες στρατηγικές και κάνοντας λειτουργικές παρεμβάσεις στην εκπαιδευτική ή τη συμβουλευτική διαδικασία, τα παιδιά αναπτύσσουν την αυτοεκτίμησή τους, γίνονται πιο χαρούμενα, εκφράζονται, μαθαίνουν, βιώνουν καταστάσεις ψυχολογικής ροής (flow) και εν τέλει «ανθίζουν» σε ένα γόνιμο και δημιουργικό σχολικό περιβάλλον.
Το παρόν βιβλίο, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σε συμβούλους/συντονιστές, σε ψυχολόγους, σε εκπαιδευτές ομάδων αλλά και σε γονείς που ενδιαφέρονται για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους. Με τη βοήθεια των αρχών της θετικής ψυχολογίας και την ομαδική επεξεργασία κατάλληλων ιστοριών στοχεύει:
– στην καλλιέργεια της αυτογνωσίας και της αυτοεκτίμησης των παιδιών,
– στην έκφραση και αποδοχή των συναισθημάτων τους,
– στην ενίσχυση των επικοινωνιακών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων,
– στη διαχείριση προβλημάτων, πηγών άγχους και τη δημιουργική επίλυση συγκρούσεων,
– στην αναγνώριση, έκφραση και καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων, την ενίσχυση της ικανότητας ενσυναίσθησης και της ψυχικής ανθεκτικτότητας των παιδιών,
– στη θέσπιση στόχων και την ενίσχυση τους στην πορεία για την αυτοπραγμάτωση
– στην ενδυνάμωσή τους, την επιδίωξη νοήματος και ευτυχίας.
Το βιβλίο επίσης περιέχει :
– Το θεωρητικό υπόβαθρο που αφορά τη συναισθηματική αγωγή, την αφηγηματική τεχνική, τη θετική εκπαίδευση καθώς και τον ρόλο του εκπαιδευτικού/συμβούλου.
– 75 προτάσεις βιβλίων με παραμύθια και ιστορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή των ενοτήτων του προγράμματος.
– 7 πίνακες με επιλεγόμενες ιστορίες, μύθους, παραμύθια καθώς και εικονογραφημένα βιβλία που στοχεύουν στην ανάπτυξη κάθε συναισθήματος/δεξιότητας ξεχωριστά.
– 53 πρωτότυπες δραστηριότητες για την υλοποίηση του προγράμματος. Σε κάθε δραστηριότητα παρουσιάζονται οι στόχοι, οι ιστορίες, η διάρκεια, ο ρόλος του εκπαιδευτικού και της ομάδας.
– Μεθόδους και τεχνικές για την αξιολόγηση του προγράμματος.
– Αξιόπιστη και επίκαιρη ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.
Το πρόγραμμα που προτείνεται με το παρόν βιβλίο μπορεί να εφαρμοστεί στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων ΕΥ ΖΗΝ ή προγράμματος Αγωγής Υγείας στον χώρο του σχολείου ή/και στα πλαίσια ψυχολογικής και συμβουλευτικής παρέμβασης.
Γιατί τα παιδιά δικαιούνται να ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο, να καταφέρνουν να γίνονται αυτό που θέλουν, να είναι υγιή και ευτυχισμένα.
Επικοινωνία και ενσυναίσθηση
ISBN: 9786185077532
Συγγραφή:
Παππά Βασιλική
Εκδόσεις Οκτώ (2022)
Η ενσυναίσθηση αποτελεί σημαντικό ζητούμενο σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις, σε όποιο πλαίσιο κι αν αυτές λαμβάνουν χώρα. Πολλοί την ταυτίζουν με τη συναισθηματική νοημοσύνη, η ενσυναίσθηση όμως είναι η κορωνίδα της συναισθηματικής νοημοσύνης. Το βιβλίο επιχειρεί να αναδείξει την αξία της ενσυναίσθησης στην επικοινωνία.
Αρχικά εξετάζεται και αναλύεται η έννοια της επικοινωνίας και στη συνέχεια αυτή της ενσυναίσθησης με τα είδη της και την αναπτυξιακή της πορεία. Ακολούθως προβάλλονται συγκεκριμένες τεχνικές επικοινωνίας που προωθούν την ενσυναίσθηση τόσο στις σχέσεις ενηλίκων όσο και στις σχέσεις των γονιών με τα παιδιά τους.
Τέλος, γίνεται αναφορά σε μια από τις πιο βασικές τεχνικές της ενσυναίσθησης, στο γράμμα αγάπης, αλλά και στο συναίσθημα της ευγνωμοσύνης, που επίσης ενισχύει την ενσυναίσθηση και ενδυναμώνει τη συναισθηματική μας σύνδεση με τους άλλους.
Το βιβλίο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους γονείς αλλά και για τους ειδικούς ψυχικής υγείας, καθώς αναδεικνύει το γεγονός ότι η ενσυναίσθηση είναι προϋπόθεση μιας αρμονικής και ουσιαστικής κοινωνικής συνύπαρξης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αυθεντική επικοινωνία.
Μια επικοινωνία χωρίς ενσυναίσθηση είναι μια επικοινωνία χωρίς περιεχόμενο.
H συναισθηματική νοημοσύνη στο σύγχρονο σχολείο και η Θετική Εκπαίδευση
ISBN: 978-960-612-366-5
Το συγκεκριµένο βιβλίο έγινε προσπάθεια να είναι προσαρµοσµένο στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του Έλληνα εκπαιδευτικού που συνειδητοποιεί την αξία της Συναισθηµατικής Νοηµοσύνης ( Emotional Intelligence ) και της Θετικής Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση ( Positive Psychology).
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και των δύο βαθµίδων, δάσκαλους και καθηγητές, σε ψυχολόγους που ασχολούνται µε παιδιά, σε εκπαιδευτές οµάδων ,αλλά και σε γονείς που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τις συναισθηµατικές δεξιότητες των παιδιών και των εφήβων επιλέγοντας εναλλακτικούς τρόπους διαπαιδαγώγησης, δραστηριότητες, παιχνίδια και φύλλα εργασιών.
Κατακτώντας την ευημερία. Θετικές παρεμβάσεις, τεχνικές και βιωματικές ασκήσεις
ISBN: 978-960-499-336-9
Συλλογικό Έργο.
Επιστημονική επιμέλεια:
Σταλίκας Αναστάσιος, Γιωτσίδη Βασιλική, Καρακασίδου Ειρήνη
Εκδόσεις Τόπος (2020)
Συλλογικό έργο. Επιστημονική επιμέλεια: Αναστάσιος Σταλίκας, Βασιλική Γιωτσίδη & Ειρήνη Καρακασίδου. Εκδόσεις Τόπος, 2020.
Η κατάκτηση της ευημερίας αποτελεί έναν μακροπρόθεσμο στόχο ζωής, ή έναν καθημερινό τρόπο να ζούμε τη ζωή; Ή μήπως και τα δύο;
- Μπορεί κανείς να μάθει να ευημερεί, ή η ευημερία εξαρτάται αποκλειστικά από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι τα γονίδιά μας, ο τρόπος που μεγαλώσαμε, η κοινωνία στην οποία ζούμε, ή οι οικονομικοί πόροι που διαθέτουμε;
- Κατά τη διάρκεια του βίου μας μπορούμε να έχουμε μόνο στιγμές ευημερίας, ή μπορούμε πλέον στη σύγχρονη εξέλιξη του ανθρώπου να ελπίζουμε ότι διαθέτουμε τους τρόπους να εξευμενίζουμε τους «δαίμονές» μας, κατά την έννοια της ευδαιμονίας του Αριστοτέλη, ώστε να ευημερούμε και να αναπτυσσόμαστε τόσο ως άτομα όσο και ως κοινωνίες;
- Η κατάκτηση της ευημερίας προϋποθέτει να έχουμε υγεία, ή μήπως η ευημερία αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προάγεται η ψυχική και η σωματική μας υγεία;
Τα ερωτήµατα αυτά επιχειρεί να προσεγγίσει το βιβλίο µε τρόπο θεωρητικά και εµπειρικά τεκµηριωµένο, και ταυτόχρονα κατανοητό στο ευρύ κοινό. Αποτελεί καινοτοµία στην υπάρχουσα βιβλιογραφία για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την προσωπική και συλλογική ανάπτυξη, καθώς συγκεντρώνει πλήθος θετικών παρεµβάσεων, τεχνικών και βιωµατικών ασκήσεων που έχουν θεµελιωθεί, εφαρµοστεί και αξιολογηθεί στη διεθνή επιστηµονική κοινότητα, κατάλληλες για πρακτική εφαρµογή σε άτοµα και οµάδες. Επίσης, κάνει ειδική αναφορά στις θετικές παρεµβάσεις που εφαρµόζονται στον χώρο της υγείας, σε οργανισµούς και χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, την οικογένεια και την κοινότητα.
Καθώς η ευηµερία είναι τελικά ένα αγαθό που καλλιεργείται διά βίου, το βιβλίο εστιάζει ιδιαίτερα στον ρόλο της θετικής εκπαίδευσης για την προαγωγή της ευηµερίας στην ευρύτερη σχολική κοινόττα, σε όλες τις βαθµίδες εκπαίδευσης.
Στόχος του βιβλίου δεν είναι να προτείνει ένα modus operandi, αλλά να προσφέρει στους επαγγελµατίες που ασχολούνται µε την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την προσωπική και συλλογική ανάπτυξη, στο ευρύ κοινό, καθώς και στους φοιτητές ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστηµών, εκείνα τα πρακτικά εργαλεία που µπορούν να συµβάλλουν στην προαγωγή της ευηµερίας σε επίπεδο ατοµικό, θετικών σχέσεων µε τους άλλους και λειτουργίας των οµάδων.
Θετική Ψυχολογία και Ψυχοθεραπεία
ISBN: 978-960-499-275-1
Συλλογικό Έργο.
Επιστημονική επιμέλεια:
Σταλίκας Αναστάσιος, Μπούτρη Αλκμήνη
Εκδόσεις Τόπος (2018)
Η Θετική Ψυχολογία είναι η επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης ευτυχίας. Δίνει έμφαση στη μελέτη των θετικών συναισθημάτων, των θετικών γνωρισμάτων προσωπικότητας και των θετικών θεσμών, σε μία προσπάθεια συμπληρωματικής κάλυψης των ζητημάτων με τα οποία ασχολούνται η κλινική ψυχολογία και η ψυχοθεραπεία, οι οποίες συνήθως εστιάζουν σε αρνητικά συναισθήματα και στην ψυχική ασθένεια.
Πρόκειται για τον νεότερο και ίσως τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο της ψυχολογίας, και τούτο διότι οι αρχές, οι βασικές έννοιες, τα αξιώματα και οι αναδυόμενες θεωρίες της είναι συμβατές και συμπληρωματικές με τις σημαντικότερες θεωρίες της ψυχολογίας. Φαίνεται ότι η Θετική Ψυχολογία μπορεί να εμπλουτίσει τα υπάρχοντα θεωρητικά και εννοιολογικά μοντέλα που αφορούν στην ψυχοθεραπευτική αλλαγή και είναι συμβατή με τις περισσότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Οι συγγραφείς του βιβλίου εστιάζουν στον τρόπο με τον οποίο η Θετική Ψυχολογία έρχεται να συμπληρώσει, να διευρύνει και κατά συνέπεια να βελτιώσει τα υπάρχοντα ψυχοθεραπευτικά μοντέλα, αποδεικνύοντας ότι μπορεί και έχει χώρο να ενταχθεί στα παραδοσιακά θεωρητικά μοντέλα που αφορούν στην ψυχοθεραπευτική αλλαγή και στον τρόπο με τον οποίο αυτή επιτυγχάνεται, αλλά και να εμπλουτίσει με νέα εργαλεία την κλινική πρακτική.
Τα βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι:
- Με ποιον τρόπο η Θετική Ψυχολογία μπορεί να εμπλουτίσει την κατανόησή μας αναφορικά με τη διαδικασία της ψυχοθεραπευτικής αλλαγής;
- Ποιες θεραπευτικές παρεμβάσεις μπορούν να ενταχθούν σε διαφορετικά ψυχοθεραπευτικά μοντέλα με στόχο τη βελτίωση και την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους;
- Ποια είναι τα κεντρικά στοιχεία της Θετικής Ψυχολογίας τα οποία βοηθούν τον ψυχοθεραπευτή στην κλινική δουλειά;
- Με ποιον τρόπο η ενσωμάτωση των εννοιών της Θετικής Ψυχολογίας μάς βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την ανθρώπινη φύση, τη διαδικασία αλλαγής και τη διαδικασία επούλωσης των ψυχικών τραυμάτων;
Φιλοδοξώντας να καλύψει ένα κενό στη βιβλιογραφία σχετικά με την ψυχοθεραπεία, το βιβλίο απευθύνεται στους σπουδαστές της ψυχοθεραπείας και της συμβουλευτικής, τους κλινικούς ψυχολόγους, τους ψυχοθεραπευτές και σε όσους ασκούν ή πρόκειται να ασκήσουν ψυχοθεραπευτικό έργο, συνεισφέροντας σημαντικά στον διάλογο αναφορικά με την ανα- ζήτηση κοινών θεραπευτικών παραγόντων, τη σύνθεση θεραπευτικών μοντέλων και τη βελτίωση των θεραπευτικών πρακτικών.
Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία
ISBN: 978-960-499-011-5
Συλλογικό Έργο.
Επιστημονική επιμέλεια:
Σταλίκας Αναστάσιος, Μυτσκίδου Πασχαλιά
Εκδόσεις Τόπος (2011)
Η Θετική Ψυχολογία εστιάζεται στην προαγωγή της ευζωίας, της ευημερίας και της ικανοποίησης από τη ζωή, μελετώντας τον ρόλο των θετικών συναισθημάτων, χαρακτηριστικών, κινήτρων και ικανοτήτων των ανθρώπων. Το βιβλίο αυτό επιδιώκει να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό, στους επαγγελματίες, επιστήμονες και σπουδαστές ψυχικής υγείας τις βασικές έννοιες της Θετικής Ψυχολογίας, όπως την ψυχολογική ανθεκτικότητα, την ελπίδα και την αισιοδοξία, καθώς και μεθόδους αξιολόγησής τους. Παράλληλα, παρουσιάζει τις θεωρίες και τις αρχές της Θετικής Ψυχολογίας και, τέλος, τις εφαρμογές της στην εργασία, την εκπαίδευση και την προαγωγή υγείας με στόχο τη βελτίωση και ανάπτυξη ατόμων, ομάδων και οργανισμών.
Η Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία αποτελεί μία πρώτη γνωριμία με αυτόν τον νέο, πολλά υποσχόμενο κλάδο της Ψυχολογίας. Επιχειρεί να καλύψει ένα κενό, αναφορικά με τις εξελίξεις και τις νέες τάσεις στον χώρο της Ψυχολογίας, και θεωρείται απαραίτητο βοήθημα για όσους ασχολούνται με τον κλάδο της Ψυχολογίας ή ενδιαφέρονται για την προαγωγή της υγείας και την ατομική ή συλλογική ανάπτυξη και ευημερία.