Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Ψυχολογίας στις 27 Μαΐου 2020 από τον ΟΗΕ  και στο πλαίσιο εορτασμού  30 χρόνων  προσφοράς της στην ψυχολογική έρευνα, η ΕΛΨΕ θέτει στη δημοσιότητα ένα τηλεοπτικό μήνυμα, το οποίο μπορείτε να δείτε στο κανάλι της ΕΛΨΕ[1] στο YouTube

Το σύντομο αυτό τηλεοπτικό μήνυμα  δημιουργήθηκε με σκοπό, εφόσον εγκριθεί από το ΕΣΡ, να προβληθεί στην δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση ως κοινωνικό μήνυμα. Πρόκειται δε να ακολουθήσει ακόμη ένα ακόμη οπτικοακουστικό μήνυμα, μεγαλύτερης διάρκειας,  το οποίο θα αναφέρεται  στα ειδικότερα επιστημονικά πεδία που υπηρετούν οι κλάδοι της ΕΛΨΕ.

Σε μία περίοδο κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, η ΕΛΨΕ έκρινε αναγκαία τη δράση αυτή, με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να εξοικειώσει το κοινό με το έργο των ψυχολόγων.  Το τηλεοπτικό μήνυμα πληροφορεί το κοινωνικό σύνολο για θέματα που σχετίζονται με το έργο της επιστήμης της ψυχολογίας και τις ποικίλες εφαρμογές του στην προαγωγή της ψυχικής υγείας ατόμων και κοινοτήτων. Συμβάλει, ταυτόχρονα, στην μείωση του στίγματος που συχνά συνδέεται με την ανάγκη αναζήτησης ψυχολογικής βοήθειας, καθώς και στη μείωση της προκατάληψης προς οποιαδήποτε κατάσταση σχετίζεται με  ψυχολογικές  δυσκολίες.

Η δημιουργία του τηλεοπτικού κοινωνικού μηνύματος είναι μέρος μιας σειράς δράσεων που  υλοποιεί  η ΕΛΨΕ,  με στόχο να παράσχει στους πολίτες διαύλους ψυχολογικής γνώσης, μέσα από τους οποίους να αντλούν έγκυρες και χρήσιμες πληροφορίες που άπτονται της επιστήμης της Ψυχολογίας.

Άλλες συναφείς δράσεις της ΕΛΨΕ είναι:

  • η δημιουργία ειδικής ενότητας στην ιστοσελίδα της ΕΛΨΕ, όπου αναρτώνται συστηματικά πληροφορίες σχετικές με την ψυχολογική αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 (βλ. https://elpse.com/category/covid-19/ ),
  • η δημιουργία ειδικής ενότητας στην ιστοσελίδα της εταιρίας, όπου αναρτώνται τα ευρήματα πρόσφατων ψυχολογικών ερευνών, σε εύληπτες συνόψεις και με απλοποιημένο λόγο (Research Digest), ώστε να ενημερώνονται τόσο οι επαγγελματίες ψυχολόγοι όσο και  το ευρύ κοινό (βλ. https://elpse.com/category/prosfates-erevnes/ ),
  • η δημιουργία σελίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την περαιτέρω διάχυση στην κοινότητα του έργου της ψυχολογικής επιστήμης (βλ. https://www.facebook.com/psy.elpse/ ).
  • η διεξαγωγή ιστοδιαλέξεων (webinars) για το ευρύ κοινό ή για ειδικές ομάδες (π.χ. ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς κ.ά.), με στόχο την ενημέρωση ή εκπαίδευσή τους σε θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία.

[1] Στο κανάλι αυτό θα προστίθεται οπτικοακουστικό υλικό που θα προκύψει από webinars, συνεντεύξεις, κλπ.