ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Συνέδρια

16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας

Θεσσαλονίκη, 10-14 Μαίου 2017

Ο Κλάδος συμμετέχει στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας της ΕΛΨΕ με προσκεκλημένο συμπόσιο με τίτλο «Νεανική παραβατικότητα: Κλινικές και ψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις», που οργανώνει η κα Ιωάννα Μπίμπου-Νάκου.

Υπό την αιγίδα του Κλάδου οργανώνονται ακόμη δύο συμπόσια, από την κα Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι με θέμα «Θέματα οικογένειας» και από τον κο Ευάγγελο Καραδήμα με θέμα «Οι δυαδικές επιδράσεις στην ψυχική και τη σωματική υγεία και λειτουργικότητα: Από τη μεθοδολογία της έρευνας στην καλύτερη κατανόηση των φαινομένων».

Έχουν υποβληθεί, επίσης, υπό την αιγίδα του Κλάδου, τα παρακάτω εργαστήρια:
α) από τον κο Ηλία Κουρκούτα, με θέμα «Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις σε παιδιά/εφήβους και οικογένειες με ιδιαίτερες δυσκολίες/διαταραχές: Ένα ολιστικό μοντέλο με βάση τη συστημική ψυχοδυναμική προσέγγιση και τη θεωρία της ψυχικής ανθεκτικότητας»,
β) από την κα Αντωνία Πασχάλη και τον κο Γεώργιο Τσίτσα, με θέμα «Βασική εκπαίδευση στις τεχνικές της Συνέντευξης Κινητοποίησης (Μ.Ι.)»,
γ) από την κα Έλενα Χάιντς, με θέμα «Εικόνα σώματος και διατροφικές διαταραχές: Παρουσίαση ενός μοντέλου παρέμβασης, όπου συνδυάζεται η Γνωστική Συμπεριφορική με τη Θεραπεία Σχημάτων και Ασκήσεις Εικόνας Σώματος», και
δ) από την κα Ντιάνα Χαρίλα με θέμα «Η σημασία της εποπτικής σχέσης στην κλινική εποπτεία».

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Αθήνα, 4 – 6 Νοεμβρίου 2016

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Κλάδος μας διοργάνωσε μετά από πρόσκληση, Συμπόσιο με τίτλο: «Μετανάστευση και ψυχική υγεία»

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κλάδου

Αθήνα, 4 – 6 Μαρτίου 2016

Το 5ο Πανελλήνιο συνέδριου του Κλάδου μας, με τίτλο «Επαναπροσδιορισμός στο Άτομο, στην Οικογένεια και στην Ομάδα: Ο ρόλος της Κλινικής Ψυχολογίας και της Ψυχολογίας της Υγείας» πραγματοποιήθηκε, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, από τις 4-6 Μαρτίου 2016, σε συν-διοργάνωση με το Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 63 ελεύθερες και 35 αναρτημένες ανακοινώσεις, 18 εργαστήρια, 24 συμπόσια και 1 προσκεκλημένη ομιλία, του Prof. Paul Stallard.  για γενικά και ειδικά θέματα, όπως: πρόληψη και προαγωγή της υγείας, ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στην κοινότητα, θεραπευτικές παρεμβάσεις, ερευνητικές προσεγγίσεις στη μελέτη του ατόμου, του ζεύγους, της οικογένειας, της κοινότητας, οικογένεια και διαφορετικότητα κ.λ.π. Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 450 εγγεγραμμένοι επαγγελματίες και φοιτητές.

Σημαντική στιγμή για το συνέδριο ήταν η βράβευση της Δρ. Άννας Κοκκέβη, για το έργο της και τη συνολική συνεισφορά της στην επιστήμη της Ψυχολογίας στην Ελλάδα.

Πρόγραμμα

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας

Αλεξανδρούπολη, 15 – 19 Μαΐου 2013

Ο Κλάδος, στο πλαίσιο του 14ο Συνέδριο της ΕΛΨΕ, εκπροσωπήθηκε με το Συμπόσιο με τίτλο «Οι αναμενόμενες επιδράσεις του DSM-5 στη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση». Πρόεδρος του Συμποσίου ήταν ο κος Ε. Κάκουρος και συμμετείχαν σε αυτό οι κκ Κ. Μανιαδάκη, Α. Γενά, Χ. Παπαηλιού και Ε. Ζουρνατζής.

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Θεσσαλονίκη, 1 – 4 Νοεμβρίου 2012

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Κλάδος μας διοργάνωσε Συμπόσιο με τίτλο «Εφαρμογές της Κλινικής Ψυχολογίας σε μη κλινικά πλαίσια».

25th European Health Psychology Conference

Κρήτη, 20-24 Σεπτεμβρίου 2011

Το 25ο συνέδριο της European Health Psychology Society συνδιοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την EHPS, το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Κλάδος Κλινικής και Υγείας της ΕΛΨΕ, και πραγματοποιήθηκε στη Χερσόνησο Ηρακλείου, από τις 20-24 Σεπτεμβρίου 2011. Το συνέδριο αποτέλεσε το μείζον επιστημονικό γεγονός στη χώρα μας κατά το 2011 και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς.

Περισσότερα

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κλάδου

Αθήνα, 4 – 6 Νοεμβρίου 2010

Το 4ο Πανελλήνιο συνέδριου του Κλάδου μας, με τίτλο «Κοινοτική Κλινική Ψυχολογία, Ψυχολογία της Υγείας και Δημόσια Υγεία» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, από τις 4-6 Νοεμβρίου 2010, σε συν-διοργάνωση με τον Τομέα Κοινωνιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 66 ελεύθερες και 17 αναρτημένες ανακοινώσεις, 10 εργαστήρια, 27 συμπόσια και 3 προσκεκλημένες ομιλίες για γενικά και ειδικά θέματα, όπως: Πολιτισμός, κοινωνία και υγεία, πρόληψη και προαγωγή της υγείας, ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στην κοινότητα, επιδημιολογικά ζητήματα ψυχικής υγείας στην κοινότητα, πολιτικές Υγείας στην κοινότητα, έρευνα στην κοινότητα, στρες κ.λ.π. Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 600 εγγεγραμμένοι επαγγελματίες και φοιτητές.

Σημαντική στιγμή για το συνέδριο ήταν η βράβευση της Δρ. Άννας Ποταμιάνου, για τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη της Κοινοτικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα.

Επιλεγμένες εργασίες από το Συνέδριο περιλήφθηκαν στο βιβλίο με τίτλο «ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ. Κοινοτική Κλινική Ψυχολογία, Ψυχολογία της Υγείας και Δημόσια Υγεία», το οποίο εκδόθηκε το 2013 από τις Εκδόσεις Παπαζήση.

Πρόγραμμα

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κλάδου

Θεσσαλονίκη, 9 – 11 Νοεμβρίου 2007

Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κλάδου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας της ΕΛΨΕ, με τίτλο «Σύγχρονες εξελίξεις στην εμπειρικά τεκμηριωμένη Κλινική Ψυχολογία και Ψυχολογία της Υγείας» διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 – 11  Νοεμβρίου 2007, σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ.

Το Συνέδριο κάλυψε  θέματα σχετικά με την εμπειρική τεκμηρίωση θεωρητικών προσεγγίσεων  και εφαρμογών στους κλάδους της Κλινικής Ψυχολογίας και της Ψυχολογίας της Υγείας και σε αυτό συμμετείχαν – εκτός από κλινικούς ψυχολόγους και ψυχολόγους της υγείας – και επιστήμονες και επαγγελματίες άλλων κλάδων, όπως οι κοινωνικές επιστήμες και οι επιστήμες υγείας και αγωγής.

Επιλεγμένες εργασίες από το Συνέδριο περιλήφθηκαν στο βιβλίο με τίτλο «Κλινική Ψυχολογία και Ψυχολογία της Υγείας: Έρευνα και Πρακτική», το οποίο εκδόθηκε το 2010 από τις Εκδόσεις Παπαζήση.

19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής

Αθήνα, 4 – 8 Μαΐου 2006

Ο Κλάδος, στο πλαίσιο του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ψυχιατρικής, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, που οργανώθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα της World Psychiatric Association, διοργάνωσε Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο “Κλινική εκτίμηση ψυχικών διαταραχών: η διαφορετική αξιοποίηση της πληροφορίας μέσω της γνωσιακής-συμπεριφοριστικής προσέγγισης”.

Περισσότερα

10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας

Ιωάννινα, 1-5 Δεκεμβρίου 2005

Ο Κλάδος, στο πλαίσιο του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ψυχολογικής Έρευνας, της ΕΛ.Ψ.Ε., το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, από τις 1 – 5 Δεκεμβρίου 20, οργάνωσε δύο Συμπόσια:

«Κλινικά Ψυχομετρικά Εργαλεία και συστήματα ταξινόμησης» και

ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: Ε. ΚΑΚΟΥΡΟΣ, ΣΥΖΗΤΗΤΗΣ: Α. ΣΤΑΛΙΚΑΣ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Α. ΚΑΛΑΝΤΖΗ-ΑΖΙΖΙ, Κ. ΑΓΓΕΛΗ, Γ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Η ΣΤΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΠ/Υ – ΙV (ADHD RATING SCALE -IV) ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΕΝΑ: ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ

Α. ΤΣΑΜΠΑΡΛΗ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

Μ. ΧΑΡΙΤΟΥ-ΦΑΤΟΥΡΟΥ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΩΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

«Στρες και Υγεία».

ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: Α. ΠΑΣΧΑΛΗ, ΣΥΖΗΤΗΤΗΣ: Φ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Γ. ΚΟΥΛΙΕΡΑΚΗΣ: ΤΟ STRESS ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Φ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Α. ΠΑΣΧΑΛΗ: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΕΣ  ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Ε. ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ: ΒΑΣΙΚΑ ΓΝΩΣΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ: ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΡΕΣΟΓΟΝΟ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ

Επίσης, οργάνωσε ένα Εργαστήριο με θέμα «Μεθοδολογία συγγραφής ερευνητικών άρθρων για δημοσίευση στην Κλινική Ψυχολογία».

27ο Διεθνές Συνέδριο Σχολικής Ψυχολογίας

Αθήνα 13-17 Ιουλίου 2005

Ο Κλάδος, στο πλαίσιο του 27ου Διεθνούς Συνεδρίου Σχολικής Ψυχολογίας, το οποίο διοργανώθηκε στην Αθήνα, από τις 13 – 17 Ιουλίου 2005, διοργάνωσε Συμπόσιο με θέμα «Clinical Psychology Applications in the School Context».

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογίας της Υγείας

Αθήνα 21-24 Οκτωβρίου 2004

Ο Κλάδος, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ) και το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, διοργάνωσαν το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογίας της Υγείας. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Αθήνα, από τις 21 ως τις 24 Οκτωβρίου 2004.

Παρουσιάστηκαν 24 προσκεκλημένα συμπόσια, 10 θεματικές συνεδρίες, καθώς και 4 κεντρικές ομιλίες. Στο Συνέδριο μίλησε και η πρόεδρος της European Health Psychology Society (EHPS), καθηγήτρια κ. Susan Michie.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κάλυψαν μεγάλο εύρος της ψυχολογίας της υγείας: οι χρόνιες ασθένειες (καρκίνος, AIDS, σακχαρώδης διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας), το στρες και οι επιπτώσεις του στην υγεία και τη λειτουργικότητα, το συναίσθημα και η σχέση του με την υγεία, ο πόνος και η αντιμετώπισή του, θέματα πρόληψης και δημόσιας υγείας, η στήριξη του παιδιού και της οικογένειας, θέματα αναπαραστάσεων της ασθένειας, ποιότητας ζωής, μετα-τραυματικής διαταραχής στρες, συμπεριφορών υγείας, πένθους και θρήνου, επικοινωνίας, μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και ζητήματα αξιολόγησης.

Το Συνέδριο κάλυψε 65 περίπου ώρες παρουσιάσεων και επιστημονικών δραστηριοτήτων και το παρακολούθησε ένας σημαντικός αριθμός ψυχολόγων, αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας. Έτσι, πέραν των συμποσίων, θεματικών ενοτήτων και κεντρικών ομιλιών, δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες για ανταλλαγή απόψεων και για δημιουργία συνεργασιών.

Βιβλίο Περιλήψεων

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής

Αθήνα 27-29 Νοεμβρίου 2003

Ο Κλάδος, στο πλαίσιο του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Συμβουλευτικής, που οργανώθηκε από τον Κλάδο Συμβουλευτικής της ΕΛΨΕ, στην Αθήνα, οργάνωσε δύο Συμπόσια, τα θέματα των οποίων ήταν «Γυναίκες, υγεία και σημαντικά γεγονότα ζωής» και «Θεραπευτικές και παρεμβατικές προσεγγίσεις σχεδιασμένες για γυναίκες και σχετική προβληματική».

17ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχολογίας της Υγείας

Κως, 24 – 27 Σεπτεμβρίου 2003

Ο Κλάδος, στο πλαίσιο του 17ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ψυχολογίας της Υγείας, της European Health Psychology Society, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κω, από τις 24 – 27 Σεπτεμβρίου 2013, οργάνωσε Συμπόσιο με τίτλο «Cognitive and emotional processes in clinical health psychology: Developments and applications».

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, ο Κλάδος κάλεσε τους Έλληνες συναδέλφους που συμμετείχαν στο Συνέδριο, σε συνάντηση, όπου έγινε συζήτηση σχετικά με την προώθηση της Ψυχολογίας της Υγείας στην Ελλάδα. 22 Έλληνες που εργάζονται είτε στην Ελλάδα είτε στο Εξωτερικό πήραν μέρος στο Συνέδριο και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για αλληλο-επικοινωνία. Το μέλος του Κλάδου, κ. Φ. Αναγνωστόπουλος συγκέντρωσε διευθύνσεις και e-mail των συναδέλφων και συντόνισε τη διασύνδεση μεταξύ τους και με τον Κλάδο. Η εκτίμηση ήταν ότι ο Κλάδος θα μπορέσει να αποτελέσει πόλο έλξης των συναδέλφων που εργάζονται στο χώρο της Ψυχολογίας της Υγείας και να προωθήσει κοινές δραστηριότητες.

Περισσότερα

9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας

Ρόδος, 21-24 Μαΐου 2003

Ο Κλάδος, στο πλαίσιο του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ψυχολογικής Έρευνας, της ΕΛ.Ψ.Ε., το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, από τις 21 – 24 Μαΐου 2003, οργάνωσε προσκεκλημένο Συμπόσιο με τίτλο «Δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στην Κλινική Ψυχολογία και σε άλλους τομείς της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας». Στο Συμπόσιο συμμετείχαν με εισηγήσεις οι κκ.: Α. Οικονόμου, Αν. Σταλίκας, Φ. Αναγνωστόπουλος και Α. Ματσόπουλος. Συντονιστής ήταν ο κος Φώτιος Αναγνωστόπουλος και Συζητήτρια, η κα Μίκα Χαρίτου-Φατούρου.

Επίσης, στο πλαίσιο του ίδιου Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε κεντρική ομιλία από την καθηγήτρια κα Μ. Κωνστανταρέα, προσκεκλημένη του Κλάδου από τον Καναδά, με θέμα: «How shall thing be called: The overlaps and differences between Asperger / s disorder and functioning autism».

Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία